A început Anul Nou bisericesc. De ce a fost aleasă 1 septembrie prima zi

1 septembrie 2023 14:20   Național

Anul Nou Bisericesc, spre deosebire de Anul Nou civil, începe la 1 septembrie. De ce a decis Biserica Ortodoxă să înceapă anul bisericesc la această dată și nu pe 1 ianuarie, care sunt tradițiile și superstițiile legate de această zi, vă spune Click!. 

Data aceasta de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau atunci anul civil. Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie, iar prima zi din lună era considerată o mare sărbătoare, nelucrătoare spun specialiștii de la basilica.ro 

Ce trebuie să știți despre prima zi a noului an bisericesc  

Potrivit tradiţiei, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască. 

Un alt motiv al sărbătoririi anului bisericesc în prima zi a lunii septembrie este tradiţia moștenită de la începutul lumii creștine, potrivit căreia în această zi a început creaţia lumii. 

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor anul bineplăcut Domnului. 

Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit să fie pomenit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos. 

Ce spun reprezentanții Patriarhiei Române despre 1 septembrie 

„De asemenea, ziua de 1 septembrie este considerată ziua în care apele potopului s-au retras în vremea lui Noe, iar acesta a însemnat un nou început pentru omenire. Un alt motiv pentru stabilirea zilei de 1 septembrie este și tradiția că în această zi a coborât Moise de pe Muntele Sinai cu Tablele Legii, și atunci a fost un nou început.  

De asemenea, tot în septembrie a fost sfințit Templul lui Solomon” a declarat ieri, conform sursei citate Paisie Sinaitul episcop vicar patriarhal. Acesta a susținut la Catedrala Ptariarhală o slujbă specială, un Te Deum prin care a celebrat începerea noului an bisericesc 

Tradiții și superstițiile gate de prima zi a Anului Nou bisericesc 

-Potrivit tradiției populare, așa cum este vremea în această zi, așa va fi tot anul;  

-Dacă dimineața plouă, primăvara va fi ploioasă;  

-Dacă vremea este gri în prima parte a zilei, vom avea o toamnă grea;  

-Dacă tună pe 1 septembrie, urmează o toamnă lungă;  

-Dacă la amiază este vreme frumoasă, vom avea parte de vreme bună tot anul;  

-Dacă toată ziua este ploioasă sau însorită, anul va fi ploios sau secetos;  

-În această nu este bine să faci treabă în casă, ca locuința ta să nu fie lovită de vreme rea și fenomene precum fulgere, tunete și trăsnete.

Mai multe