Ai această bancnotă acasă? Dacă da, ți-ar putea aduce o avere. Iată cu cât se vinde

11 aprilie 2024 11:39   Național

Bancnota de 500 de lei din 1992 a fost prima emisă în perioada post-revoluţionară. Specialiștii anunță că persoana care o mai are prin casă se va putea îmbogăți. Pe fața bancnotei apare chipul lui Constantin Brâncuși.

Bancnota de 500 de lei din 1992 

Există o multitudine de bancnote și monede vechi scoase la vânzare pe internet. Unele dintre ele se află în stare impecabilă, pe când altele au elemente greu descifrabile. Spre exemplu, în prezent, o bancnotă de 500 de lei este oferită la vânzare pe internet. Este vorba despre bancnota cu seria F 0004. Potrivit anunțului, utilizatorul o oferă către vânzare la prețul de 5.000 de lei. 

Când a fost retrasă bancnota din circulație 

Bancnota care prezintă chipul lui Constantin Brâncuși, s-a aflat printre cele retrase din circulație în 1999. „Banca Naţională a României, în conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, va retrage din circulaţie, începând eu data de 1 octombrie 1999, bancnota cu valoarea nominală de 500 lei – emisiunea 1992. După data de 15 decembrie 1999 încetează puterea circulatorie a acestei bancnote, nemaiputând fi utilizată ca mijloc legal de plată", se arăta pe atunci într-un comunicat. 

Ce trebuie să știi despre bancnota de 500 de lei 

Banca Națională a României a pus la dispoziție mai multe informații legate de bancnota de 500 de lei, din anul 1992. Elementul valoros, tipărit la Imprimeria Băncii Naționale a României, a avut semnătura lui Octavian Penda. Una dintre diferențele sesizabile între bancnota din 1992 și cea din 1991 este reprezentată prin nuanțele utilizate la tipărire. În legătură cu bancnota din 1992, culorile sunt: maro roșcat, albastru, gri deschis.

Bancnota are o lățime de 160 de milimetri și o înălțime de 76 de milimetri. Varianta din 1992 prezintă pe spate pasărea măiastră. „Pe fața bancnotei sunt figurate portretul în semi-profil al lui Brâncuși, mai tânăr decât în reprezentarea de pe bancnotele din 1991, o pasăre măiastră, un fragment din coloana fără sfârşit și o multitudine de elemente decorative, stilizări ale mai multor lucrări ale sculptorului român, unele reluate și pe versoul bancnotei. Versiunea lui Brâncuși a păsării măiastre din basmele românești este o pasăre cu aripile strânse în jurul corpului rotunjit, cu picioarele lungi, gâtul prelung și capul înălțat, o pasăre pregătită să își ia zborul”, explică BNR.

Mai multe