Amendă imensă pentru cei care stau la curte! Ce greșeală banală te poate costa o avere
Românii care stau la curte riscă o amendă uriașă dacă au în gospodărie această plantă. Click! îți spune despre ce este vorba și ce sunt obligați să facă pentru a nu fi buni de plată.
Concret, cei care locuiesc la curte pot fi amendați dacă cultivă o plantă foarte dăunătoare pentru sănătate. Este vorba despre ambozie. Totul este prevăzut în lege.
Amendă pentru românii care stau la curte
Comisari de la Garda de Mediu le atrag atenția românilor care au în curte ambozie sunt buni de plată.
Conform Legii 62/2018, proprietarii care stau la curte sau care dețin terenuri au obligația de a elimina planta pentru a opri răspândirea ei. Legea vizează atât terenurile intravilane, cât și pe cele extravilane.
„Conform Legii 62/2018: pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”, arată avocatnet.ro.
Ambrozia înflorește în fiecare an între lunile august și septembrie. În perioada 16 iulie – 31 octombrie, se vor efectua controale de către reprezentanții Gărzii de Mediu pentru a verifica starea terenurilor.
Dacă au ambrozie în curte pot primi amenzi foarte mari, de până la 20.000 de lei. Pentru a elimina ambrozia, se recomandă smulgerea plantei. Este utilă și cosirea periodică a plantei sau aplicarea erbicidelor pe suprafața infestată.
Care sunt simptomele alergieim la ambrozie
Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:
Strănut
Congestie nazala (nas înfundat)
Rinoree (secreție nazala apoasă)
Cefalee
Ochi iritați
Senzație de mâncărime în gât
Polenul de ambrozie poate, de asemenea, să agraveze simptomele astmului, provocând tușe intensă și respirație șuierătoare (wheezing).
De asemenea, ambrozia, în cazul unei alergii poate provoca inclusiv șoc anafilanctic. Aceasta are debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția cailor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală și poate duce la moarte dacă nu se intervine rapid.
Statisticile arată că, din populația activă a României (9.000.000 persoane), peste 480.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, foarte periculos pentru sănătate.
Dintre aceștia, majoritatea au rinoconjunctivita, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalența crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.