ANPC, anunț alarmant: ce mâncăm în loc de ficat în conservele de pate
În urma unui studiu condus de ANPC, în care au fost analizate mai multe produse de pe piața din România, provenite de la producători sau furnizori diferiți, s-a ajuns la o concluzie îngrijorătoate cu privire la conținutul conservelor de pate.
De multă vreme a existat temerea printre cumpărători că produsele expuse pe rafturile magazinelor n-ar fi, cel mai adesea, atât de sănătoase precum susțin etichetele lor. Iată că această frică a ajuns să fie din ce în ce mai îndreptățită. Astfel, un studiu condus de ANPC îți arată ce mănânci cu adevărat atunci când cumperi pate din ficat de porc.
ANPC a ajuns la o concluzie nu tocmai placută pentru consumatorii de pate, în special cel de porc. Deși pe etichetele produselor scrie că pate-ul este făcut din ficat de porc, se pare că acest ingredient nu se regăsește în proporție atât de mare în preparat.
Ce mâncăm cu adevărat atunci când cumpărăm pate de porc?
Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor - InfoCons a făcut recent o analiză pe circa 40 de produse tip „pate de porc" de la 14 producători/distribuitori diferiți. În urma cercetărilor, ANPC a descoperit faptul că ficatul de porc se regăseşte într-o proporţie cuprinsă între 15 şi 47% din compoziţia produselor analizate și care se află pe piaţa din România.
„Din punct de vedere ingredientului principal: 45% au în compoziţie prim ingredient apa, 37,5% au în compoziţie prim ingredient ficatul de porc, 12,5% au în compoziţie prim ingredient slănină, 5% au în compoziţie prim ingredient alt timp de carne", precizează ANPC într-un comunicat.
Alte ingrediente regăsite în compoziţie sunt: 25% proteină animală din/de porc, 77,5% slănină, 37,5% şorici, iar 15% proteină animală din porc, slănină şi şorici, se mai arată în documentul menționat anterior.
Iată cum poți să începi să prepari singur acasă acest tip de pate.
Câte E-uri și alți aditivi alimentari regăsim în acest tip de preparat
Reprezentanţii care au generat studiul precizează că nici de aditivii alimentari nu scăpăm atunci când vine vorba de astfel de produse. Din acest punt de vedere, un procent de 72,5% dintre produse au în compoziţie între 1 şi 6 E-uri (aditivi alimentari), cunscute ca fiind nocive și de evitat în alimentele pe care le consumăm.
Aditivii alimentari cel mai des utilizaţi sunt: nitrit de sodiu (E250), carmina (E120), caragenan (E407) sau trifosfaţi de sodiu (E451).
Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!