Atenție români! Autoritățile din Austria au decis confiscarea mașinilor vitezomanilor

20 februarie 2024 18:15   Național

Atenție români! Din 1 martie 2024, șoferii care conduc cu viteze mari în Austria riscă să-și piardă mașina. Această nouă măsură drastică are ca scop descurajarea vitezomanilor și îmbunătățirea siguranței rutiere. Vehiculul confiscat va fi ulterior scoas la licitație. Care sunt situațiile în care statul austriac confiscă mașinile șoferilor?

Autoritățile din această țară în care circulă cu mașinile mulți români au adoptat o prevedere legală potrivit căreia, în cazul în care un șofer circulă cu viteză extrem de mare, autovehiculul acestuia poate fi confiscat și ulterior scos la licitație.  

Măsura survine după ce o decizie din octombrie 2023 prin care șoferilor surprinși conducând cu viteză excesivă li se poate lua permisul de conducere pe loc nu a avut efect.  

Ce trebuie să știți despre planul Austriei anti-vitezomani 

Confiscarea definitivă se aplică pentru două motive: primul este depășirea semnificativă a vitezei în localitate cu peste 60 km/h sau în afara localităților cu peste 70 km/h scriu jurnaliștii de la publicația autorevue.at.  

Al doilea motiv pentru confiscarea vehiculului este depășirea limitei de viteză cu peste 80 km/h în zone cu restricții și cu 90 km/h pe autostradă.  

Dacă mașina nu aparține șoferului prins cu viteză excesivă, mașina va fi confiscată temporar, dar nu poate fi scoasă la licitație. În acest caz, o interdicție de conducere pe viață pe numele șoferului amendat va fi înregistrată în documentele vehiculului.  

Ce se întâmplă la prima abatere 

Jurnaliștii de la publicația citată susțin că prima abatere, poliția va confisca temporar mașina la fața locului iar autoritatea administrativă va decide în termen de două săptămâni dacă mașina va fi confiscată definitiv în funcție de diferența față de viteza legală înregistrată de radar. 

Există riscul ca vehiculul să fie confiscat imediat, chiar la prima abatere, dacă viteza depășește semnificativ valorile menționate Confiscarea definitivă este valabilă și pentru recidiviștii care circulă cu viteză excesivă, indiferent de valoarea cu care depășesc limita. 

Ce se întâmplă cu mașinile confiscate 

 Mașinile confiscate vor fi scoase la licitație. 70% din încasări vor merge către fondul de siguranță a circulației, iar restul de 30% va merge către autoritatea locală respectivă. 

Dacă vehiculul nu aparține șoferului prins cu viteză excesivă, mașina poate fi confiscată temporar, dar nu poate fi confiscată definitiv și scoasă la licitație. În acest caz, o interdicție de conducere pe viață pe numele șoferului amendat va fi înregistrată în documentele vehiculului. 

Mai multe