BNR lansează o monedă aniversară. Cât valorează și ce mare personalitate se află pe bani

24 februarie 2024 7:47   Național
Ultima actualizare:

Banca Națională a României (BNR) va introduce în circulație începând de luni, 26 februarie, o monedă numismatică din argint dedicată sărbătoririi a 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai.

Conform informațiilor furnizate vineri de către BNR, fața monedei va prezenta o imagine istorică a orașului Blaj, ilustrând catedrala greco-catolică și o parte din școala de obște, cu inscripția „ROMANIA" într-un arc de cerc, stema României, valoarea nominală „10 LEI" și anul de emisiune "2024".

Pe partea opusă a monedei va fi reprezentat portretul și numele lui Gheorghe Șincai, precum și anii în care a trăit acesta, „1754" și "1816".

Cum vor fi ambalate monedele

Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, care vor fi redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate vor fi aplicate semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.

Tirajul maxim pentru această monedă din argint va fi de 5.000 de piese. Prețul de vânzare al monedei va fi de 490,00 lei, fără TVA, și va include broșura de prezentare și certificatul de autenticitate.

Monedele din argint dedicate aniversării a 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai vor avea putere circulatorie în România. Lansarea lor în circuitul numismatic va fi realizată prin intermediul sucursalelor regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Cine a fost Gheorghe Șincai

Gheorghe Șincai a fost un important iluminist român din secolul al XVIII-lea. El a fost istoric, filolog, și scriitor, cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul culturii și al educației în timpul Epocii Luminilor din Transilvania.

Una dintre cele mai notabile lucrări ale sale este „Istoria Transilvaniei", o operă monumentală în care a documentat istoria Transilvaniei până în secolul al XVIII-lea. De asemenea, a fost un susținător activ al reformelor învățământului și promotor al limbii române în școli.