Burse mai mari pentru studenți. Care sunt noile valori

27 octombrie 2024 11:51   Național
Ultima actualizare:

Sumele destinate învățământului superior au fost majorate, astfel că studenții vor primi burse mai mari. Majorarea se aplică începând din acest an universitar. Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut anunțul într-o postare pe Facebook. 

Burse mai mari pentru studenți

Pentru acest an universitar cuantumul minim pentru bursele studenților a fost stabilit la 925 de lei, în urma aprobării noului ordin privind majorarea sumelor destinate învățământului superior.

 Universitățile pot majora cuantumul burselor stabilite de Ministerul Educației. 

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat vineri că a aprobat noul ordin privind bursele studenţilor. 

Burse mai mari pentru studenţi! Am aprobat noul ordin de ministru privind bursele studenţilor. Cuantumul minim al bursei sociale se propune anual de către Comisia Naţională pentru Finanţarea Învăţământului Superior şi trebuie să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare”, potrivit mesajului publicat de ministrul Ligia Deca pe pagina de Facebook.

Ce valori au bursele mărite  

Astfel, pentru acest an universitar, cuantumul minim a fost stabilit la 925 de lei. Bursa pentru studenții doctoranzi crește de la 3.200 de lei, la 3.700, iar bursa de studiu pentru licența didactică cu dublă specializare sau pentru masterat didactic va fi de 3.700 de lei.

Bursele de excelență olimpică, acordate studenților din anul I, care au avut rezultate la olimpiadele școlare sunt: *Locul 1: 3700 de lei *Locul 2: 2.775 de lei *Locul 3: 1850 de lei.

Noul ordin de ministru privind cuantumurile burselor pentru studenți a fost transmis la Monitorul Oficial.

„Pe baza autonomiei, universităţile pot majora această sumă”, a mai arătat ministrul în postarea sa pe rețeaua socială.

Bursele elevilor 

Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare. Banii pentru sute de mii de burse sunt virați școlilor de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare.

Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este: 
  • bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I
  • bursa de merit – 450 lei/lună;
  • bursa de reziliență – 300 lei/lună;
  • bursa socială – 300 lei/lună;
  • bursa tehnologică – 300 lei/lună;
  • pentru mamele minore – 700 lei/lună
Mai multe