Chirie vs cămin. Cât de greu este să fii student în 2024! „Am un job part-time, câștig 2.000 de lei, dar ce să fac cu ei!"

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Cazarea la cămin rămâne în continuare o opțiune potrivită pentru un student cu un buget restrâns, dar mulți o aleg și pentru posibilitatea de a-și face prieteni noi și legături care pot dura o viață. Alții, care-și doresc intimitate, aleg chiria. Însă liniștea îi costă. O garsonieră, în București, costă 350 de euro pe lună, iar un apartament cu două camere 400 de euro. Mai mulți studenți, în exlusivitate pentru Click!, au făcut declarații despre cum este să fii student în prezent și cum se descurcă ei cu banii. „Am un job part-time, câștig acolo 2.000 de lei, dar ce să fac cu ei. Nu îmi ajung", a spus o studentă de la Facultatea de Jurnalism. 

 

Studentă Foto: Pixabay.com
Studentă Foto: Pixabay.com

Cristina Caba recomandă locuitul în cămin 

Cristina Caba este studentă, în anul III, la Business și Turism, ASE București. Ea recomandă locuitul în cămin deoarece acolo poți lega prietenii pe viață. Din experiență proprie spune că a avut numai lucruri bune de învățat de la colegele ei mai mari de cameră. Într-adevăr, Cristina este un exemplu, deoarece ea a avut rezultate bune la învățătură și a reușit să obțină o bursă. În acest mod, taxa pe care ea o achită pentru cămin este de 300 de lei, pe lună.

Fiind în anul 3, am reușit ca în ultimii doi ani să-mi acopăr singură taxele de cămin și alte cheltuieli, deoarece beneficiez de o bursă obținută pe baza rezultatelor din anii anteriori. În cazul în care rămân în ,,criză,, sunt ajutată de părinți. 

Cristina Cabă, studentă
Cristina Cabă, studentă

Comparativ cu alte locuri, taxele de cămin mi se par accesibile, deoarece la buget valoarea maximă este de aproximativ de 300 de lei. Eu sunt locatară a căminului Moxa D, care are o poziționare foarte bună și condiții de trai decente", a spus studenta Cristina Caba, în exlusivitate pentru Click!. 

„Viața la cămin te poate face să ai sentimentul că aparții unei comunități"

„Studenților din provincie le recomand experiența de cămin, deoarece primele prietenii se leagă în cameră. Personal, am avut foarte multe de învățat de la colegele de cameră, două dintre ele fiind din ani mai mari. Deși se spune că la cămin o să fie mereu gălăgie, am întâlnit maxim una sau două seri care să fie mai gălăgioase, în rest te poți odihni în liniște.

Viața la cămin te poate face să ai sentimentul că aparții unei comunități. Mereu când întâmpini o problemă există o persoană care să te ajute, fie din partea administrației, șeful de cămin sau alți locatari care sunt dornici să ofere o mână de ajutor", a punctat Cristina. 

Eliza Olguța: „Părinții îmi plătesc căminul și îmi dau bani de cheltuială"

Eliza Olguța a locuit la cămin și în perioada liceului, nu doar acum în timpul facultății. „În perioada liceului, părinții mi-au plătit. Fiind liceu teologic, costa 1.000 de lei, asta includea cazarea și trei mese pe zi.

La facultate, părinții mă susțin. Îmi plătesc căminul și îmi dau pe lângă bani de cheltuială, pentru că programul de la facultate nu-mi permite să mă angajez. Încep la 8 dimineața și ajung acasă la 22-23", explică Eliza pentru Click!.

„Este diferit căminul la UNATC, locuim în garsoniere!"

„Costă 300 de lei, căminul de la UNATC. Este destul de diferit pentru că nu avem baie la comun, nu avem bucătărie la comun, locuim în garsoniere. Există o cameră cu două paturi, sunt doar două persoane în cameră și avem baia și bucătăria în același loc. Toate sunt doar pentru mine și colega cu care locuiesc.

Studenților le recomand să se ducă la cămin, este o variantă mai ieftină. Poate condițiile nu sunt senzaționale, în unele știu că există gândaci și multă mizerie, însă nu peste tot. În cămin se dau party-uri în fiecare weekend, în cămin te poți cunoaște cu mulți oameni, te poți integra în comunitate și atunci mersul tău la facultate e altfel, pentru că tu cunoști pe toată lumea, vezi fețe cunoscute. Tu te vei concentra altfel la ce ai de făcut", mai spune Eliza. 

„Chiria este pentru cei care doresc să locuiască în condiții ireproșabile"

„Într-adevăr, chiria este pentru cei care doresc să locuiască în condiții ireproșabile. Acolo stai mai mult singur. Mie îmi place să stau la cămin, pentru că eu nu pot să stau singură în casă. Mai ales să dorm singură. La cămin, mereu găsesc pe cineva cu care să vorbesc. Și așa sunt calmă și mă concentrez la ceea ce am de făcut. Pentru cei care au teamă de singurătate, recomand căminul cu toată căldura. Plus că acolo dacă te cerți, poți să pleci într-o altă cameră. La chirie, dacă te cerți, nu poți să mai pleci așa ușor", spune amuzată Eliza. 

Cristian Bode, despre cum se descurcă să stea în chirie, în București 

Cristian Bode este student, în anul I, la Facultatea de Jurnalism, din București. El locuiește în chirie, într-o garsonieră, și plătește 350 de euro, pe lună. Părinții îl susțin deoarece el se concetrează pe studii. 

„Părinții îmi dau bani. Chiria 350 euro. Facturi și altele încă 700 de lei, plus bani de cheltuială. Mă simt prost, părinții mei fac eforturi ca eu să pot acum să urmez cursurile unei facultăți. Însă momentan nu am ce să fac. Nu am timp să mă angajez. Pe viitor, însă îmi doresc. Tata, de exemplu, îmi mai trimite așa fără să știe mama, îmi dă 500 de lei, ca să am să-mi cumpăr ceva pentru mine. 

Îmi vine să plâng, știu că sunt bani pentru care el a muncit mult. Lucreză pe șantier, de dimineața până seara târziu, și nu îi e ușor. Da știu, aș putea să stau în cămin. Însă căminul nu este pentru mine. E prea multă gălăgie, nu m-aș putea concentra la învățat, eu dau randament când sunt singur. Sper însă să nu mai crească prețurile că nu îmi voi mai permite deloc chiria", spune Cristian.  

Raluca: „Am un job part-time, câștig 2.000 de lei, dar ce să fac cu ei"

Raluca este studentă în anul III, tot la Facultatea de Jurnalism. Locuiește într-un apartament, împreună cu o prietenă. Chiria lunară este de 400 de euro. Studenta spune că are un job part-time, însă nu se descurcă cu banii. Tot părinții o susțin. 

„Am un job part-time, câștig acolo 2.000 de lei, dar ce să fac cu ei. Nu îmi ajung. Din ei plătesc chiria, pentru restul îmi trimit ai mei. Plus ca mie imi place să petrec, ies în fiecare weekend, sparg o groază de bani. Măcar anul să mă distrez, apoi îmi fac o familie, job full-time și nu voi mai avea timp", spune Raluca, tot pentru Click!, în exlusivitate. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net