Studenția nu mai e ce a fost! Câţi bani scot din buzunar părinţii pentru a-şi ţine copiii la facultate

Ultima actualizare:

Studenții se pregătesc de cursuri, însă viața de student nu mai este ce a fost. Ea devine tot mai costisitoare. Nu că nu ar fi fost și până acum, însă în funcție de nevoile fiecăruia, banii primiți de la părinți par să nu mai ajungă de la o lună la alta. La un calcul simplu, ca să fii student în ziua de astăzi ai nevoie o sumă de peste 2.500 de lei.

Anul universitar 2023- 2024 începe luni, 2 octombrie 2023
Anul universitar 2023- 2024 începe luni, 2 octombrie 2023

Cum își negociază studenții bugetul de la părinți 

Căminul sau chiria lunară, mâncarea din fiecare zi, cafeaua de la facultate, haine, bani pentru cursuri şi laboratoare, dar şi petrecerile din weekend. E lista de cheltuieli pe care studenţii au făcut-o din prima zi de facultate. Şi-au negociat bugetul de acasă în funcţie de scumpirile din Bucureşti, scrie Observatornews.ro.

Mâncare, cafele. Am băgat pentru prima oara la spălat, deci nu mi-a venit să cred, am plătit pentru detergent o sută de lei. Sunt cheltuieli pe care nu le-ai aștepta când ești mic și apar când te muți singur", a declarat un student.

Cristian e student în anul întâi la relaţii economice internaţionale şi trebuie să se încadreze în bugetul de 2500 de lei. Colegul lui, Aris, a ajuns deja la o sumă aproape dublă.

Cât plătesc studenții pentru cazare 

Nu mai este mult până când începe noul an universitar, iar studenții se pregătesc intens pentru cursurile care îi așteaptă. În timp ce unii dintre ei au domiciliul în orașul în care fac facultatea, alții și-au asigurat un loc la unul dintre căminele din subordinea instituției de învățământ.

Având în vedere toate scumpirile, unele universități din România au hotărât să mărească taxele de cazare în căminele din subordine. Cazarea îi costă pe studenți între 150 si 300 de lei pe lună. Cât despre cazarea din garsoniere, aceasta costă între 300 - 600 de euro, în aceeași zonă. 

2 octombrie, prima zi de facultate în 2023

Anul universitar 2023- 2024 începe luni, 2 octombrie 2023. Cursurile încep de marți, 3 octombrie, prima zi fiind una a festivităților de deschidere.

image
image
image
image
image
image
iarna in gradina jpg
image png
rujeola jpg
image png
1 mos nicolae legenda jpg jpeg
bicarbonat de sodiu jpg
brad de craciun pom de iarna shutterstock 770602372 jpg
prognoza meteo 7 ianuarie 2022 ninsori jpg