Calendar ortodox 2021, 26 octombrie. Sfinții zilei: Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

25 octombrie 2022 21:02   Național

Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, este pomenit la data de 26 octombrie în Calendarul ortodox. Sfântul Dimitrie este unul dintre sfinții zilei, cinstit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 26 octombrie. 

Calendar ortodox 2021, 26 octombrie. Sfinții zilei: Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Sfântul și marele mucenic Dimitrie s-a născut la Tesalonic ca fiu al prefectului care, în secret, trecuse la creștinism, în timpul împăratului Maximilian Galeriu. În secret, pentru că era vremuri în care creștinii erau prigoniți și uciși fără milă. Prefectul și soția sa aveau o cameră tainică de rugăciune unde se rugau la Hristos și Maica Domnului pentru a le dărui un urmaș. Când s-a născut Dimitrie părinții săi au dat masă mare la toată cetatea, dar mai ales săracilor mulțumind lui Dumnezeu pentru dar. L-au crescut pe Dimitrie în dreapta credință iar când a ajuns la vârsta înțelegerii au l-au dus în camera secretă de rugăciune, l-au botezat în numele Sfintei Treimi, i-au dezvăluit povestea Domnului Iisus Hristos dar și deșertăciunea credinței în zeii păgâni și idoli neînsuflețiți.

Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinților săi dar și Harul lui Dumnezeu a început să lucreze în el. Când părinții săi au adormit întru Domnul, el a moștenit nu numai averea ci și dorința de a face fapte bune.

La moartea părinților săi împăratul Maximilian l-a chemat la el și văzându-l destoinic și soldat priceput l-a numit prefect în locul tatălui său. El a început a mărturisi credința și a devenit pentru tesaloniceni un al doilea apostol Pavel. 

Când împăratul a aflat că delegatul său este creștin a întrerupt războiul pe care-l ducea cu sciții și sarmații și a coborât cu oștirea la Tesalonic. Sf. Dimitrie bănuind ce-l așteaptă și-a împărțit averea săracilor și s-a pregătit cu post și rugăciune pentru a primi coroana muceniciei.

Când a venit împăratul l-a întrebat de credința și el nu a negat nimic ci l-a mărturisit pe Hristos și i-a defăimat pe idoli. Împăratul l-a aruncat în închisoare și a organizat lupte de gladiatori. Nestor, un apropiat al Sfântului Dimitrie s-a oferit să lupte cu Lie, gladiator puternic și experimentat, vandal de origine, care ucisese pentru spectacol mulți creștini. Sfântul s-a rugat pentru el și i-a dat binecuvântarea iar Nestor s-a aruncat în luptă și l-a înfrânt pe campionul împăratului deși teoretic nu avea nici o șansă. 

Împăratul l-a iscodit pe Nestor și acesta a mărturisit că sfântul Dimitrie s-a rugat pentru el. Așa că a luat hotărârea să-l ucidă pe sfânt și ș-a trimis soldații să-l ucidă. L-au găsit rugându-se, au aruncat cu sulițele spre el, iar el a ridicat mâna, și prima suliță l-a străpuns exact acolo unde și Hristos fusese străpuns de suliță. Sluga Sfântului, bună și credincioasă, pe numele lui, Lup, a luat inelul și haina plină de sânge și le folosea pentru a însănătoși pe bolnavi și a goni duhurile rele. Puhoi de lume îl căuta pentru vindecare și acest lucru nu a putut fi ținut ascuns. Vestea a ajuns la urechile sângerosului Maximilian care a dat poruncă pentru ca Lup să fie prins și ucis. 

După ce a trecut prigoana creștinilor pe locul unde a fost îngropat Dimitrie  fost ridicată o biserică mică. Unul din nobilii vremii, Leontie, era bolnav de boală nevindecabilă și a venit la biserică. S-a așezat pe pământ unde se aflau moaștele sfântului și îndată s-a însănătoșit. S-a ridicat dând slavă lui Dumnezeu și a vrut, drept mulțumire să facă o biserică mai mare. Când a dărâmat-o pe cea veche au găsit moaștele sfântului întregi și nestricate iar cetatea s-a umplut de miros de bună mireasmă. S-a adunat tot poporul, și moaștele au tămăduit mulțime de bolnavi. Astfel Leonte a ridicat biserică mare și a pus cinstitele moaște în raclă de aur și argint împodobită cu pietre prețioase. De atunci multe minuni a făcut sfântul Dimitrie iar mirul care izvorăște din moaștele sale nu a secat nici astăzi.

  • Troparul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Glasul al 3-lea

Mare apărător te-a aflat întru primejdii lumea, purtătorule de chinuri, pe tine cel ce ai biruit pe păgâni. Deci, precum mândria lui Lie ai surpat și la luptă îndrăzneț ai făcut pe Nestor, așa Sfinte Dimitrie, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Glasul al 2-lea

Cu curgerile sângiurilor tale, Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, Biserica Dumnezeu a înroșit-o, Cel Ce ți-a dat ție tărie nebiruită; și păzește cetatea ta nevătămată, căci tu ești întărirea ei.

Rugăciune la Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir

“O, răbdătorule de chinuri al lui Hristos, Izvorâtorule de mir, Sfinte Mare Mucenic Dimitrie, aceasta rugăciune pe care ți-o aduc acum ție, te rog să o primești și să mă păzești de bolile sufletești și trupești, de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, iar cu rugăciunile tale bineprimite de Dumnezeu, ajută-mă ca, împreună cu tine, în veacul ce va să fie, să-I cântăm Lui: Aliluia!

Sfinte Dimitrie, roagă-te pentru noi!

Te rog fierbinte pe Tine, Tată Ceresc, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pe Tine, Sfinte Duh, în fața Ta, Preasfântă Treime și a Maicii Preacurate, să mă ierți pentru tot ce am gresit cu gandul, cu vorba sau cu fapta, cu stiinta sau fara de stiinta, cu voie sau fara de voie, acum, in trecut sau altadata. Îi iert și îi binecuvântez pe toți cei ce mi-au greșit cu gandul, cu vorba sau cu fapta, cu stiinta sau fara de stiinta, cu voie sau fara de voie, acum, in trecut sau altadata. Facă-se Voia Ta, Doamne, pentru noi toți! Amin!”

La 26 octombrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mc. Artemidor și Vasilie; 
  • Sfânta Muceniță Leptina care s-a săvârșit fiind târâtă pe pământ; 
  •  Sfântul Mc. Glicon; 
  • Sfântul Cuv. Nou Mc. Ioasaf (+1536), ucenicul Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului;
Mai multe