Calendar ortodox 2021, 16 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul este prăznuit la data de 16 octombrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 16 octombrie. 

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Longhin Sutașul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2021, 16 octombrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Longhin Sutașul

Sfântul Mucenic Longhin Sutașul a fost ostașul roman care a împuns coasta lui Hristos cu sulița atunci când se afla pe cruce și a curs sânge și apă. Se crede că a fost chiar comandantul soldaților care au ținut mulțimea la distanță pe drumul Mântuitorului spre Golgota, în timpul Răstigniri și al celor care au păzit sfântul Mormânt. De la Matei (27,54) aflăm că a fost martor al patimilor Domnului și mai apoi l-a mărturisit pe Hristos ca fiu al lui Dumnezeu.

Iudeii au încercat să-l mituiască să spună că trupul lui Hristos a fost furat de Apostoli și a refuzat să mintă. A părăsit armata și a mers în Capadocia dar viclenii iudei care susțineau minciuna l-au acuzat pe Longhin sutașul că este dezertor iar acesta a dat ordin Guvernatorului Pilat să-l ucidă. Când au venit ostașii să-l omoare le-a ieșit în întâmpinare, i-a găzduit și i-a omenit ca pe oaspeți de seamă iar când aceștia au mers la culcare el a rămas să se roage și să se pregătească de moarte. Dimineață s-a îmbrăcat în haine de înmormântare și-a chemat rudele și le-a spus unde să-l înmormânteze. Apoi a mers la soldații pe care-i omenise și le-a spus că el este cel pe care-l căutau.

Ei au fost uimiți și s-au codit să-l omoare și au făcut-o dar la cererea lui și i-au dus lui Pilat capul centurionului care l-a rândul lor l-a dat preoților iudei. Aceștia bucuroși că asasinatul s-a împlinit au aruncat capul pe o grămadă de gunoi în afara Ierusalimului unde i s-a descoperit în chip minunat unei femei oarbe. Sfântul Longhin i s-a arătat în vis spunându-i unde să găsească capul care o va ajuta să-și recapete vederea.

Cu ajutorul unor prieteni au găsit capul mucenicului în grămada de gunoi și după ce l-a dus acasă și l-a curățit femeia s-a vindecat de boala ei. 

Troparul Sfântului Mucenic Longhin Sutașul

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Longhin, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Longhin Sutașul

 Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Veselindu-se, s-a bucurat Biserica astăzi, întru cinstită pomenirea răbdătorului de patimi, a Sfântului Mucenic Longhin, cântând: Tu ești Puterea mea, Hristoase și Întărirea.

 La 16 octombrie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniți

  • Cei doi sfinți mucenici care au murit împreuna cu Sfântul Longhin; 
  • Sfinții Mucenici Leontie, Dometie, Terentie și Domnin; 
  • Sfântul Cuvios Mal.
FotoJet (6) jpg
FotoJet (2) jpg
cub dana nălbaru png
FotoJet (7) jpg
oana roman marius elisei
FotoJet (1) jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
cub cub cătălin scărlătescu png
image
image
image
image
image
image
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg