Calendar ortodox 2022, 7 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Serghie și Vah

Sfinții Mucenici Serghie și Vah sunt prăznuiți la data de 7 octombrie în calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Serghie și Vah sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 7 octombrie. 

Sfinții Mucenici Serghie și Vah (foto: doxologia.ro)
Sfinții Mucenici Serghie și Vah (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 7 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Serghie și Vah

Sfinții Mucenici Serghie și Vah au fost senatori ai Imperiului roman și erau prețuiți de împăratul Maximian (286-305) pentru curajul, înțelepciunea și devotamentul de care dădeau dovadă. Deși tăinuiau că sunt creștini împăratul a prins de veste și i-a invitat să aducă jertfă în timpul unei ceremonii păgânești.

Când aceștia au refuzat, împăratul, plin de furie, le-a smuls însemnele militare a pus să fie dezbrăcați și îmbrăcați în haine muierești, după care i-a pus în lanțuri și i-a plimbat prin oraș pentru a fi batjocoriți. După câteva zile i-a trimis legați la Antioh guvernator în estul imperiului.

Acesta pentru că le era dator, i-a implorat să abjure de la credința creștină ca să nu fie nevoit să-i tortureze dar refuzul primit l-a mâniat foarte. Sfântul mucenic Vah a fost bătut cumplit până când tot trupul i-a fost zdrobit în totalitate iar sufletul său a fost luat de îngeri și dus înaintea Domnului, iar trupul a fost aruncat la gunoi pentru a fi mâncat de câini. Câțiva creștini evlavioși l-au recuperat însă și l-au înmormântat cu cinstea cuvenită.

Sfântul Serghie a fost încălțat cu sandale de fier ce aveau cuie pe talpa și obligat să meargă pe jos până în Mesopotamia. Acolo, în cetatea Rosapha, i-a fost tăiat capul în anul 303. Sfinții Mucenici Serghie și Vah au fost ocrotitori ai armatei bizantine alături de Sfinții Teodor Tiron, Teodor Stratilat, Dimitrie, Gheorghe și Procopie.

Troparul Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah

 Glasul al 3-lea

Pe cei ce după fire nu au fost frați de trup, pe aceștia Darul Cel Dumnezeiesc a cugeta frățește până la sânge i-a făcut, pe Sfinții Mucenici Serghie și pe Vah, cinstită și credincioasă pereche. Fără de arme și fără de haine în locul nevoinței pe vrăjmașul au înfruntat, rugându-se neîncetat pentru sufletele noastre.

Condacul Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah

 Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Mintea asupra vrăjmașilor bărbătește v-ați într-armat, surpând toată înșelăciunea lor; și biruință de sus luând, mucenici prealăudați, cu un cuget strigați: bine și frumos este a fi împreună cu Hristos.

 La 7 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Iulian, preotul, și Chesarie, diaconul; 
  • Sfântul Leontie, consulul; 
  • Sfinții Mucenici Eusebiu, preotul, și Felix; 
  • 99 de cuvioși părinți care s-au nevoit în Insula Creta; 
  • Sfântul Mucenic Polihronie.
FotoJet (1) jpg
Alina si Pepe Te cunosc de undeva FOTO Antena 1 jpg
Horoscop 26 octombrie (sursa FOTO pixabay)
7 printul william printul harry jpg jpeg
culori brazi 2022
FotoJet (1) jpg
concediul de odihnă
muguri 79532593 jpg
Spania   Japonia Captură Twitter png
horoscop foto shutterstock
image
image
image
image
concediul de odihnă
culori brazi 2022
FotoJet jpg
muguri 79532593 jpg
calendar ortodox 2022 3 decembrie sfantul prooroc Sf Cuvios Gheorghe de la Cernica  icoană Gabriel Toma Chituc jpg
1 JPG