Calendar ortodox 2022, 29 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul

Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul este prăznuit la data de 29 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 29 septembrie. 

Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 29 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul

Sfântul Cuvios Chiriac Sihastrul s-a născut în anul 448, ca fiu al preotului Ioan din Corint, iar pe mama lui o chema Evdochia. A fost nepotul episcopului Petru al orașului și a fost crescut de mic în învățătura creștină și de aceea a slujit până la 18 ani ca citeț în biserică.

Când a simțit chemarea monahală a plecat în pelerinaj spre țara Sfântă și în cele din urmă s-a stabilit la o mănăstire în apropiere de Sion. El a fost tuns la monahism după ce l-a impresionat pe Sfântul Eftimie cu râvna sa și l-a încredința, să-i fie ucenic altui mare sfânt, Gherasim. Acesta văzându-l vrednic îl lua cu el în pustie chiar și în timpul celui mai aspru post, între Odovania Botezului Domnului și până în Duminica Floriilor. Când Sfântul Gherasim a adormit întru Domul, Chiriac a trăit 10 ani în chilie păstrând tăcerea absolută  și apoi a plecat la râul Iordan la sfântul Teoctist unde și-a continuat nevoințele și asceza. Somn puțin, rugăciune fierbinte, hrană la două zile, doar pâine și apă. A fost hirotonit diacon și apoi s-a retras la Souka sfântului Hariton.

Acolo a fost hirotonit preot și a rămas pentru 30 de ani de nevoință. A luptat din greu împotriva ereziei lui Origen. La 90 de ani s-a retras din nou în pustiu fugind de slava oamenilor. Oamenii povestesc că de când a intrat la mănăstire soarele nu l-a văzut nici mâncând, nici fiind supărat pe cineva. Când a simțit că-i este aproape sfârșitul s-a întors la peștera sfântului Harion unde a mai trăit doi ani, până la 109 ani, când s-a mutat la Domnul, la veșnica bucurie în anul 557.

Sfântul Preacuvios Chiriac Sihastrul a fost mare luminător al ortodoxiei, grabnic vindecător, blând mângâietor și toată viața și-a pus-o spre folosința altora.

Troparul Sfântului Cuvios Chiriac Sihastrul

 Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Chiriac. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Chiriac Sihastrul

 Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Nevoință și viețuire de înfrânare ai avut tu, Cuvioase Chiriac, făcătorule de minuni. Roagă-te pentru noi, cei ce cu credință săvârșim pomenirea ta.

Glasul al 8-lea 

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

Ca pe un tare luptător și apărător, pururea cinstindu-te pe tine Sfințita Lavră, pururea prăznuiește pomenirea ta cea de peste an. Ci, ca cel ce ai îndrăzneală către Domnul, păzește-ne pe noi de vrăjmașii care vin asupră-ne, ca să-ți cântăm; bucură-te, părinte, de trei ori fericite.

 La 29 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • 150 de  Sfinți Mucenici din Palestina; 
  • Sfânta Muceniță Petronia; 
  • Sfânta Muceniță Gudelia; 
  • Sfântul Mucenic Casdon și Casdoas.
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net