Calendar ortodox 2022, 19 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Dorimedont și cei împreună cu dânsul

Sfântul Mucenic Dorimedont și cei împreună cu dânsul sunt prăznuiți la data de 19 septembrie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Dorimedont și cei împreună cu dânsul sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 19 septembrie. 

Sfinții Savatie, Trofim și Dorimedont (foto: doxologia.ro)
Sfinții Savatie, Trofim și Dorimedont (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 19 septembrie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Dorimedont și cei împreună cu dânsul

Sfântul Dorimedont era consilier de seamă în Cetatea Antiohia Pisidiei în timpul când împărat al imperiului era răucredinciosul Probus (276-282). Dorimedont îl vizita pe Sfântul Trofim care fusese închis împreună cu Savatie în închisoarea cetății Dinadelor din Frigia.

Sfântul Dorimedont venea mereu când Sfântul Trofim era torturat zi de zi de către Dionisie nemilosul și îndrăcitul guvernator al orașului și îl spăla, îi ștergea rănile și i le lega având grijă de el.

Dorimedont a mărturistit cu tărie credința în Hristos cu ocazia unui praznic păgân când toți oficialii au fost invitați să aducă jertfă. Atunci a fost dus la judecată și torturat cu cruzime. L-au jupuit de piele, i-au scos dinții și ochii și împreună cu sfântul Trofim au fost aruncați fiarelor sălbatice, dar care, cu toate că erau înfometate înadins, nu s-au atins de ei.

Vâzând acest lucru guvernatorul Perenie Dionisie a ordonat să li se taie capetele lor adăugânduli-se și Savatie. Astfel au fost martirizați în anul Domnului 277. 

Troparul Sfinților Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont

 Glasul al 8-lea

Dumnezeu Cel Lăudat în Treime a preamărit treimea mucenicilor; pe Sfântul Trofim, pe Sfântul Savatie și pe Sfântul Dorimedont; căci, întru Dânsul crezând, au surpat pe vrăjmașul. Prin rugăciunile lor, Hristoase Dumnezeule, miluiește-ne pe noi.

Condacul Sfinților Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont

 Glasul al 8-lea 

Ca niște pârgă a firii, ție, săditorul făpturii, lumea Îți aduce, Doamne, pe purtătorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale căror rugăciuni, în pace adâncă, Biserica Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, păzește-o, mult-Milostive.

Ca unul ce ești întărire nevoitorilor și reazem al dreptei credințe, Biserica cinstește și laudă nevoința ta cea luminată, pururea pomenite, pătimitorule, viteazule Mărite Mucenice Trofim. Împreună cu cei ce s-au nevoit cu tine, fericite, cere milostivire pentru cei ce te laudă pe tine, ca unul ce ești nebiruit.

La 19 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Ianuarie, episcop de Benevent; 
  • Sfântul Ierarh Teodor; 
  • Sfinții Cuvioși Teodor, David și Constantin; 
  • Sfânta Muceniță Suzana.
FotoJet (2) jpg
cub dana nălbaru png
FotoJet (6) jpg
FotoJet (1) jpg
FotoJet (7) jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
cub cub cătălin scărlătescu png
FotoJet (8) jpg
image
image
image
image
image
image
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg