Calendar ortodox 2022, 18 noiembrie. Sfântul Mucenic Platon, Sfântul Mucenic Roman și copilul Varula
Sfântul Mucenic Platon și Sfântul Mucenic Roman sunt prăznuiți la data de 18 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Platon și Sfântul Mucenic Roman sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 18 noiembrie. Zi de post.
Calendar ortodox 2022, 18 noiembrie. Sfântul Mucenic Platon
Sfântul Mucenic Platon și fratele său, Sfântul Mucenic Antioh s-au născut din părinți creștini în cetatea Anghira din părțile Galatiei. El arăta multă înțelepciune pentru vârsta lui și grăia precum un bătrân. Propovăduia cu îndrăzneală pe Hristos, dând pe față înșelăciunea idolească. A fost prins de păgâni și dus la judecată. El a ținut piept conducătorului, a rezistat chinurilor la care a fost supus, a îndurat bătăile rugându-se la Hristos Dumnezeu, după care a fost aruncat în temniță. După șapte zile a fost scos și adus iar la judecată. A fost torturat cu foc și bătăi de neînchipuit și tot nu a renunțat la credință zicând că nu vrea să-și salveze trupul dar să-și piardă sufletul. Călăii îl chinuiau și-l ardeau dar pe trupul lui nu era nici urmă de rană ci doar se răspândea miros frumos încât și păgânii se minunau zicând “Cu adevărat mare este Dumnezeul creștinilor”.
Apoi a fost crucificat și biciuit cu vergi de fier de au rupt și carnea de pe el nu numai pielea. Rămăsese numai oase și tot îi blestema pe idoli. Văzând căpetenia că nu-i chip să-l înduplece a poruncit să fie decapitat. Iar sfântul i-a spus soldatului înainte să-și plece capul "Fă, prietene, ceea ce-ți este poruncit!"
Calendar ortodox 2022, 18 noiembrie. Sfântul Mucenic Roman și copilul Varula
Sfântul Mucenic Roman a fost diacon în biserica Cezareii în vremea persecuției cu care păgânii se ridicaseră asupra creștinilor și predica în Antiohia fără să-i fie frică de prigoană. Când eparhul Antiohiei a vrut să dărâme o biserică el a stârnit și a îndemnat la revoltă de a împiedicat dărâmarea locașului. Păgânii l-au capturat și l-au judecat, l-au torturat și au încercat să-l facă să se lepede de Hristos. Ca să-l ia în batjocură pe eparh, Sf Roman a chemat ca martor un copil mic, care luat la întrebări îl mărturisea pe Hristos ca un om mare, fiind cuprins de Duh Sfânt.
Eparhul s-a mâniat l-a torturat pe copil, i-a tăiat mâinile și l-a ucis iar mama lui a strâns sângele în vas curat și cu cinste și-a îngropat fiul care și-a vărsat sângele nevinovat pentru Hristos. Apoi l-au chinuit pe Sfântul Mucenic cu foc și fier încins și i-au tăiat limba spre a îl împiedica a mărturisi pe Hristos, apoi l-au aruncat în temniță legat în obezi. Cu toate că nu avea limbă nu și-a pierdut glasul și a continuat să se roage și să cânte. Când a aflat împăratul Maximian această minune a poruncit să fie sugrumat.
Troparul Sfântului Mucenic Platon și al Sfântul Mucenic Roman, diaconul
Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.
Condacul Sfântului Mucenic Platon
Sfânta pomenirea ta lumea veselește, chemând pe toți în preacinstita biserica ta, unde acum cu bucurie adunându-ne, cântăm cu cântări și cu luminări. Pentru aceasta, Sfinte Platon, strigăm: izbăvește de vrăjmași pe poporul tău, sfinte.
La 18 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai este pomenit
- Sfântul Mucenic Zaheu, diaconul Bisericii Gadiri.