Calendar ortodox 2022, 20 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

19 noiembrie 2022 20:42   Național

Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este prăznuit la data de 20 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 20 noiembrie. Zi de post.

Calendar ortodox 2022, 20 noiembrie. Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

Sfântul Grigorie s-a născut în una din cetățile Decapoliei, Irinopolis. Tatăl lui, Serghie, era un păgân robit de patimile trupului. Mama sa, Maria, era credincioasă și iubitoare de Dumnezeu. A mers la școală unde a învățat cele ce-i erau de trebuință, dar mai multe a învățat de la biserică unde a ascultat cuvinte mântuitoare și pline de folosință duhovnicească. Gândul i s-a înălțat la cele cerești iar cele pământești le-a urât de la început. La vârsta maturității familia a vrut să-i caute soție dar el, fără să spună nimic, a plecat la mănăstire.

După ce tatăl lui s-a prăpădit mama a plecat și l-a căutat prin toate schiturile și mănăstirile iar când l-a găsit s-a bucurat. După ce a trecut printr-o mănăstire de eretici, pentru că era în floare în acele zile a doua etapă a ereziei iconoclaste, a ajuns într-o mănăstire unde egumen era un frate al mamei sale. Aici s-a nevoit cu post și rugăciune timp de 14 ani. 

El simte nevoia de a face și altora bine așa că pleacă spre Roma, pe drum făcea minuni, scotea demoni din oameni și multe persoane stăpânite de duhuri necurate a salvat. A adormit întru Domnul la 20 noiembrie 842 și la mormântul lui mulți suferinzi s-au vindecat. După cucerirea Constantinopolului de către turci, moaștele sale ajung prin zona Serbiei, la un dregător turc care dorea să facă bani, înțelegând valoare moaștelor pentru credincioșii creștini. Așa că le-a scos la mezat pentru cine voia să le cumpere, promițând că le va da pentru o cantitate egală cu greutatea lor în aur. Evlaviosul boier Barbu Craioveanu a cerut să se cântărească  și când le-a pus pe balanță a fost nevoie de foarte puțin aur pentru a le putea cumpăra așa că turcul care le vindea a exclamat:  “Creștin la creștin trage!”

Astfel, moaștele Sfântului Grigorie au ajuns la mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea, și în anul 1656 au fost așezate în racla lucrată de un meșter din Brașov. 

Troparul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul al 3-lea

Chip te-ai făcut înfrânării și prin Dumnezeiescul Duh pe toți i-ai luminat. Alergarea dreptei credințe o ai săvârșit și cu învățăturile lumea ai luminat și ai mustrat cugetele celor rău credincioși, Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Soare luminos pe tine Biserica te cunoaște, care cu podoabele faptelor bune și cu razele tămăduirilor pe toți luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta prăznuim Dumnezeiasca pomenirea ta și cinstim nevoințele tale, Preafericite Părinte, Înțelepte Grigorie.

Smerita rugăciune către Sfăntul Grigorie Decapolitul

"Chip te-ai facut înfrânării și, prin dumnezeiescul Duh, pe toți i-ai luminat; alergarea dreptei credințe ai săvarșit-o și, cu învățăturile, lumea ai luminat și ai mustrat cugetele celor rău credincioși. Părinte Cuvioase Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare mila.

Soare luminos, pe tine Biserica te cunoaște, cu podoabele faptelor bune și cu razele tămăduirilor pe toți luminezi, a lui Hristos slugă. Pentru aceasta, prăznuim dumnezeiasca pomenirea ta și cinstim nevoințele tale, preafericite Părinte, înțelepte Grigorie."

La 20 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului; 
  • Sfinții Mucenici Nirsa, episcopul și Iosif, ucenicul său; 
  • Sfinții Mucenici Isachie, Ioan și Savorie; 
  • Sfinții Mucenici Gheitazet: Sfinții fecioare Tecla, Vautha și Denahida; 
  • Sfinții Mucenici Eustatie, Tespesie și Anatolie; 
  • Sfântul Teoctist Mărturisitorul.
Mai multe