Calendar ortodox 2022, 9 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Nectarie Taumaturgul

Sfântul Nectarie Taumaturgul vindecătorul de cancer este prăznuit la data de 9 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Nectarie este între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 9 noiembrie. 

Sfântul Nectarie Taumaturgul, icoană de Mihai Coman
Sfântul Nectarie Taumaturgul, icoană de Mihai Coman

Calendar ortodox 2022, 9 noiembrie. Sfântul Nectarie Taumaturgul vindecătorul de cancer

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, episcopul Pentapoliei este unul din cei mai noi sfinți canonizați de biserica Greciei în acest secol. S-a născut la jumătatea secolului trecut, în 1846, în Selivria Traciei din părinți credincioși dar săraci. A fost botezat Anastasie și a primit educație creștinească. A studiat teologia și scrierile sfinților părinți la Constantinopol. În 1866, la 20 de ani, se stabilește în insula Hios unde predă la școală, teologia câțiva ani, dar simte că locul lui nu este acolo și intră la mănăstire. Este tuns la monahism la 30 de ani și primește numele de Lazăr. La schimnicie primește numele pe care-l va purta în veșnicie, Nectarie. 

În 1885 și-a desăvârșit studiile teologice și este luat ca ucenic de patriarhul Sofronie, la Alexandria unde este hirotonit preot și mai apoi mitropolit de Pantapole. Acolo a cucerit inimile credincioșilor pe care-i păstorea, era căutat și iubit de enoriași. Acest lucru a atras invidia celorlalți prelați din Egipt care au început a îl defăima și vorbi de rău pe nedrept. Sătul de nedreptate s-a retras la Atena unde a dat învățătura sa multor tineri, a predicat și a făcut slujbe misionare în parohiile din jurul Atenei.

A hrănit și a luminat pe mulți folosind cuvintele sfintei Evanghelii și scrierile sfinților părinți. Sfântul Nectarie a fost un lucrător al rugăciunii lui Iisus și prin ea și-a găsit pacea bucuria, blândețea și răbdarea în felul acesta trecând peste defăimarea și osândirea celor din jur. La dorința sa, ajutat de credincioși și enoriași între anii 1904 și 1907 a construit o mănăstire de călugărițe în insula Eghina, unde și-a găsit liniștea. Aici a rânduit o viață de obște, după tradiția Sfinților Părinți și duce o viață smerită slujind cu dăruire și rugăciune neîntreruptă pentru toți cei care veneau și cereau de la el binecuvântare și cuvânt de folos sufletesc. Mai ales după primul război mondial mulți bolnavi și săraci au găsit la Eghina adăpost și mângâiere, mulți găsindu-și vindecarea rugându-se împreună cu sfântul Nectarie. 

La 8 noiembrie 1920 și-a dat în pace sufletul în mâinile lui Hristos, după două luni de suferință într-un spital din Atena. Ucenicii al-au plâns și l-au îngropat la mănăstirea lui dragă, la Eghina, în biserica pe care a zidit-o, iar cei care veneau bolnavi la mormântul lui de multe ori plecau tămăduiți. După mai bine de 20 de ani trupul lui a rămas în mormânt întreg și nestricat răspândind mireasmă plăcută, iar moaștele sale au fost scoase și puse în biserică la cinstit și închinat.

În 1961, după ce au luat la cunoștință de multe minuni înregistrate la moaștele sale, sfântul sinod al Greciei l-a declarat sfânt, cu zi de prăznuire la 9 noiembrie, devenind unul din cei mai venerați sfinți din ai Greciei.

Troparul Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina

Glasul 1

Pe cel născut în Silivria și ocrotitorul Eghinei, pe acela ce s-a arătat în vremurile din urmă prieten adevărat al virtuții, pe Sfântul Ierarh Nectarie să-l cinstim cei credincioși ca pe un Dumnezeiesc slujitor al lui Hristos, că izvorăște bogate vindecări celor ce cu evlavie strigă: Slavă lui Hristos, Celui Ce te-a proslăvit! Slavă Celui Ce minunat te-a arătat! Slavă Celui Ce prin tine lucrează tuturor tămăduiri!

Condacul Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina

Pe steaua cea nou răsărită a Ortodoxiei și cetatea cea nou zidită a Bisericii să-l lăudăm întru veselia inimii, că proslăvit fiind prin lucrarea Duhului izvorăște harul nestricăcios al tămăduirilor celor ce strigă: Bucură-te, Sfinte Părinte Nectarie.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina 

O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, primește această puțină rugăciune de la noi, nevrednicii robii tăi, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu lacrimi fierbinți ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră. Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la suspinele noastre și nu ne trece cu vederea pe noi, ticăloșii și scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferința?

Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșii și scârbiții, să te chemăm să ne vii în ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulțimea tămăduirilor pe care le-ai făcut, nou doctor fără-de-arginți arătându-te. Nu cunoaștem nici suferință și nici durere pe care să nu le poți alina.

Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu îi poți aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bolnavi i-ai ajutat să se întărească în credință și în răbdare, și să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugăciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.

Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecuvântăm pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

La 9 noiembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat;  
  • Sfinții Mc. Onisifor și Porfirie; 
  •  Sfânta Cuvioasă Matroana; 
  • Sfânta Cuvioasă Teoctista din Lesvia; 
  • Sfântul Simeon Metafrast.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
Cimitirul Bellu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net