Calendar ortodox 2023, 11 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Luca, arhiepiescopul Crimeii

10 iunie 2023 20:50   Național

Sfântul Ierarh Luca, arhiepiescopul Crimeii, este prăznuit la data de 11 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Luca al Crimeii este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 11 iunie.

Content image

Calendar ortodox 2023, 11 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Luca, arhiepiescopul Crimeii

Valentin Voino-Iasenețki, este numele de botez al celui care este cinstit drept Sfântul Arhiepiscop Luca al Crimeei (1877-1961). El a făcut tot ce a făcut în viață numai împreună cu Hristos, profesor universitar, medic chirurg și preot și-a trăit viața cu un singur scop: mântuirea. Pasionat de literatură și pictură dar mai cu seamă de ajutorarea semenilor alege să urmeze cursurile școlii de medicină.  În anul 1921 a intrat la monahism și hirotonit preot și primește numele Sfântului Apostol și Evanghelist Luca. 

De atunci nu a încetat a propovădui numele lui Hristos inclusiv în activitatea lui de medic chirurg și cea de profesor de anatomie topografică. În regimul comunist ateu, propovăduirea lui Hristos nu putea scăpa nepedepsită, iar asta a însemnat pentru Sfântul Luca al Crimeii 11 ani de închisoare și exil iar în pofida prigoanei el nu a încetat al propovădui pe Hristos cu tărie iar vocația de savant nu și-a părăsit-o nici o clipă. În aspra Siberie a scris lucrări însemnate în domeniul științific despre anestezia locală și chirurgia septică. 

A vindecat și consultat pe orice i-a cerut ajutorul chiar dacă autoritățile încercau să i-o interzică. Nu a făcut nici o operație fără să ceară ajutorul lui Hristos și al milostivei sale Maici. În al II-lea Război Mondial a fost medic pe front iar lui îi erau trimiși cei mai grav și fără speranță răniți. Spitalele militare păstrează consemnat faptul că nenumărați pacienți considerați fără scăpare au fost vindecați prin grija Sfântului Luca. 

În ciuda necazurilor și a lipsurilor Sfântul Luca nu a încetat nici o clipă la bunătatea și iubirea față de om. Tot ceea ce făcea pentru bolnavi era firesc și lucra cu mult simț de răspundere. A răbdat cu simplitate calomnii, torturi, anchete, temniță, exil având încredere în voia lui Dumnezeu și și-a acceptat suferințele, și-a continuat cercetările, a operat și a vindecat, a călăuzit oameni spre viața veșnică dovedind puterea și înțelepciunea de care se bucură omul care nu se desparte de Dumnezeu. 

Condacul Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei

 Glasul al 5-lea

Pe lauda doctorilor și mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos și ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfințitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovnicești și cu sfinte cântări, că izvorăște din belșug darurile vindecărilor.

Troparul Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei

Glasul al 5-lea

Pe lauda doctorilor și mândria Simferopolului, pe alesul ierarh al lui Hristos și ocrotitorul Mănăstirii Dovra, pe Sfințitul Luca Doctorul să-l lăudăm cu imnuri duhovnicești și cu sfinte cântări, că izvorăște din belșug darurile vindecărilor.

Rugăciune către Sfântul Luca al Crimeii, făcătorul de minuni, pentru cei ce sunt bolnavi

Sfinte Ierarh mărturisitor, învățătorule al adevărului și doctore fără de arginți Luca, ție plecăm genunchii sufletului și ai trupului și căzând la cinstitele și tămăduitoarele tale moaște pe tine te rugăm precum fiii pe tatăl lor: auzi-ne pe noi, păcătoșii, cinstite părinte, și du rugăciunea noastră la Milostivul și Iubitorul de oameni Dumnezeu, ca unul care stai înaintea Lui dimpreună cu sfinții toți. Credem că ne iubești cu aceeași dragoste cu care ai iubit pe frații tăi când viețuiai în această lume.

Meșteșugul doctorilor stăpânind, în multe rânduri cu ajutorul harului suferințele celor bolnavi ai vindecat, iar după cinstita ta adormire Stăpânul tuturor a arătat moaștele tale izvor de tămăduire: că felurite neputințe se vindecă și putere se dăruiește celor ce cu evlavie le sărută și cer dumnezeiasca ta mijlocire. Pentru aceasta, ne rugăm cu căldură ție, care ai primit harul tămăduirilor: pe fratele nostru (numele) cel bolnav și cumplit înviforat de suferință cercetează-l și vindecă-l de neputința ce-l stăpânește. Cu totul cinstite și preasfinte Părinte Luca, nădejde a celor bolnavi, care zac în patul durerii, nu uita de fratele nostru (numele) și dăruiește-i vindecare, iar nouă tuturor cele spre bucurie, ca și noi dimpreună cu tine să slăvim pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, o Dumnezeire și o Împărăție, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!

 La 11 iunie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Apostol Bartolomeu;
  • Sfântul Apostol Barnaba; 
  • Sfântul Cuvios Gavriil din Kapsala; 
  • Cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Axion Estin”.
Mai multe