Calendar ortodox 2024, 22 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Timotei

21 ianuarie 2024 22:23   Național

Sfântul Apostol Timotei este prăznuiti la data de 22 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Apostol Timotei este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 22 ianuarie.

Content image

Calendar ortodox 2024, 22 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Timotei

Sfântul Apostol Timotei s-a născut în localitatea Listra din tată păgân și mamă evreică. Când Sfântul Apostol Pavel însoțit de sfântul Baraba a ajuns în cetatea Listrei a vindecat un prunc șchiop în pântecele mamei sale iar poporul văzând minunea credea că s-a coborât Dumnezeu pe pământ. 

Ei i-au înștiințat că nu sunt dumnezei ci doar apostoli ai lui Hristos au întors pe mulți de la rătăcire la dreapta credință. Printre cei care credeau a fost și mama lui Timotei care s-a grăbit să-i găzduiască pe Apostoli și după ce i-a îndestulat l-a dat pe fiul ei Timotei pentru luminarea dreptei credințe. Pentru că Timotei era numai un copil dar îndemânatic și de bună credință Sfântul Pavel nu l-a luat cu el ci l-a lăsat să învețe Sfânta Scriptură.

 După câțiva ani, când Sfântul Pavel s-a întors din Antiohia a trecut din nou prin Listra unde l-a regăsit pe Timotei acum bărbat în toată firea drept și bine vorbit de toți creștinii din cetate. L-a luat cu el să-i fie însoțitor la nevoințe și osteneli și împreună slujitor în Domnul. Ca să nu-i smintească pe evreii care știau că-i născut din tată păgân a primit să fi tăiat împrejur chiar dacă fusese botezat cu Duh Sfânt. A învățat tot ce a trebuit de la Sfântul Pavel și a primit apostoleasca sărăcie ca să nu câștige nimic pentru el, ci a mers din sat în sat propovăduind Sfânta Evanghelie. Apoi a învățat să răsplătească răul cu bine, când era înjurat, binecuvânta, când era alungat răbda, când era hulit răbda fiind întotdeauna ca o slugă a lui Dumnezeu. și pentru că sfântul Apostol Pavel a văzut cu ochii lui cum creștea în fapta bună l-a făcut mai întâi diacon, apoi preot și în cele din urmă episcop deși era crud ca vârstă. 

Era o sărbătoare în Efes, Catagoghion, în care oamenii se mascau și plimbau pe străzi idoli, cântând și urlând, ieșeau în calea oamenilor pașnici și-i speriau, băteau și chiar omorau, zicând că în felul acela slujesc zeilor lor. Văzând asta, Timotei a fost cuprins de râvnă a intrat într-o astfel de ceată și a încercat să-i oprească cu vorba bună dar ei nu au primit cuvântul lui și s-au năpustit la el, l-au bătut fără milă și fără omenie până l-au omorât. 

Creștini l-au luat și l-au înmormântat cu cinste, iar cinstitele lui moaște au fost mutate de împăratul Constanțiu, fiul lui Constantin cel Mare, din Efes la Constantinopol, în biserica sfinților apostoli, alături de Sfântul Andrei, apostolul românilor și de Sfântul Evanghelist Luca. 

Troparul Sfântului Apostol Timotei

Glasul al 4-lea

Bunătatea învățându-te și întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conștiință, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; și credința păzind, aceeași cale ai săvârșit, Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Apostol Timotei și al Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul

Glasul 1

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, și a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, miluește-i pe toți, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Pe Dumnezeiescul ucenic și împreună călător cu Apostolul Pavel, pe Sfântul Timotei, toți credincioșii să-l laude cu cântări; împreună cu dânsul cinstind și pe Înțeleptul Anastasie, ce a strălucit din Persia ca o stea, care alungă patimile noastre cele sufletești și bolile trupului.

La 22 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul;
  • Sfinții Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavriil, Ioan, Parod și alți 377 de mucenici. 
Mai multe