Calendar ortodox 2024, 24 ianuarie. Sfinții zilei. Sfânta Xenia
Sfânta Xenia este prăznuită la data de 24 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfânta Xenia este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 24 ianuarie.
Calendar ortodox 2024, 24 ianuarie. Sfinții zilei Sfânta Xenia
Eusebia a fost unica fiică a unui senator roman, om cinstit și bun creștin. Când i-a venit vremea măritișului părinții i-au găsit un soț de neam bun, cinstit și bogat. Dar planurile Eusebiei erau altele căci ea râvnea la logodna cu Hristos, așa că, s-a înțeles cu două slujnice și au fugit în lume, schimbându-și numele în Xenia, care se tâlcuiește “străină” căci s-a înstrăinat de părinții ei.
După plecare l-a întâlnit pe prezbiterul Pavel, și văzând în asta un semn l-a urmat în cetatea Milassa din Căreia unde îmbracă haina monahală împreună cu cele două slujnice. Atât de multă râvnă punea în smerenia ei încât mânca pâine cu cenușă din cădelniță și se ruga toată noaptea cu mâinile ridicate în sus. Alteori se ruga în genunchi cu toată noaptea de la Vecernie până la Utrenie și mereu slujea Domnului cu smerenie. Priveghea continuu, se înfrâna mult, pe cei aflați în nevoi îi ajuta, cu cei ce pătimeau împreună pătimea, pe păcătoși îi milostivirea iar pe cei rătăciți îi sfătuia spre pocăință.
Când a simțit că îi vine ceasul le-a anunțat pe cele două surori ale ei care erau nedespărțite, și când se ruga în biserică le-a rugat să o lase singură. Ele au ieșit dar trăgeau cu ochiul în timp ce se rugau la ușă. Au văzut-o cum se ruga în genunchi, apoi s-a întins pe jos în semnul crucii și continua rugăciunea. După multă vreme a strălucit un fulger în biserică și miros plăcut a început să iasă din biserică iar ele au intrat grăbite în biserică și au vrut să o ridice de jos, dar și-au dat seama că a adormit întru Domnul. Era o zi de sâmbătă, 24 ianuarie, la ceasul 6 dimineața și pe cerul s-a arătat o cunună de strălucitoare cu o cruce în mijloc. Episcopul Pavel săvârșea Sfânta Liturghie și toată lumea a văzut semnul și se întrebau ce poate fi.
Iar episcopul Pavel a înțeles cu duhul și le-a spus "Maica Xenia a adormit și pentru dânsa este semnul minunii". Au privegheat-o peste noapte și toți cei de față care erau bolnavi s-au vindecat. De aceea, a doua, zi, duminică, până au îngropat-o cununa a stat pe cer deasupra ei și s-a făcut nevăzută numai după ce au îngropat-o.
Troparul Sfintei Cuvioase Xenia
Glasul al 8-lea
Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Xenia, duhul tău.
Condacul Sfintei Cuvioase Xenia
Glasul al 2-lea
Cu curgerea sângelui tău adăpându-se Biserica lui Hristos, odrăslește din Dumnezeiasca sămânță dogma pe care o avem de la părinți, cuvioase.
Pomenirea ta cea minunată, Sfântă Preacuvioasă Xenia, săvârșind-o noi, cei ce te cinstim pe tine cu dragoste, lăudăm pe Hristos, Cel Ce ți-a dat ție întru toate putere de tămăduire; pe Acela totdeauna roagă-L pentru noi toți.
La 24 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți
- Sfinții Mucenici Pavel, Pavsirie și Teodotion;
- Sfântul Mucenic Vavila din Sicilia, cu ucenicii săi Timotei și Agapie;
- Sfântul Cuvios Macedonie;
- Sfinții Mucenici Ermoghen și Mamant;
- Sfântul Cuvios Filipic;
- Cuviosul Filon, episcopul Calpasiei;
- Sfântul Cuvios Zosima;
- Sfântul Mucenic Varsim;
- Sfântul Cuvios Dionisie.
La 24 ianuarie în calendarul ortodox 2024 se mai pomenește
- Aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul în Cezareea și Roma.