Calendar ortodox 2024, 15 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Pavel Tebeul și Sfântul Ioan Colibașul

Sfântul Cuvios Pavel Tebeul și Sfântul Ioan Colibașul sunt prăznuiți la data de 15 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Pavel Tebeul și Sfântul Ioan Colibașul sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 15 ianuarie. 

Calendar ortodox 2024, 15 ianuarie. Sfântul Cuvios Pavel Tebeul

Sfântul Cuvios Pavel Tebeul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Pavel Tebeul (foto: doxologia.ro)

Tot ce ne-a rămas în amintire despre Sfântul Cuvios Pavel Tebeul sunt amintirile scrise de ucenicii sfântului Antonie, Macarie și Plotin, care i-au fost alături și care l-au pus în mormânt. Când Cuviosul Antonie avea 90 de ani i s-a făcut dor de pustiul de dinăuntru și s-a retras în sihăstrie. După cinci ani a primit veste de la Hristos că există un rob al lui Dumnezeu mai sârguincios decât el și a primit îndemn să se ducă să-l caute cât încă mai este în această viață.

După ce a rătăcit Antonie prin deșert și a fost ispitit de multe năluciri. După ce o leoaică i-a arătat peștera unde locuia Sfântul Cuvios Pavel Tebeul cei doi s-au îmbrățișat ca și cum se cunoșteau de mult vreme pentru că fiecăruia Dumnezeu i-l dezvăluise pe celălalt. Sfântul Pavel i-a povestit că s-a ascuns în pustie în vremea persecuțiilor lui Deciu căci avea un cumnat care râvnea la averea lui și voia să-l denunțe ca fiind creștin. Cum stăteau de vorbă s-a apropiat un corb în zbor și le-a lăsat o pâine întreagă și s-a îndepărtat zburând lin.

Sfântul Antonie a fost uimit iar Sfântul Pavel i-a spus: “de 70 de ani Dumnezeu îmi dă o jumătate de pâine. Iată astăzi am primit de două ori cât primeam până acum semn că Dumnezeu cunoaște că ești oaspetele meu”. Apoi Sfântul Pavel i-a cerut lui Antonie o anume pelerină pe care acesta o avea la mănăstire, ca să-l îngroape învelit în ea și în schimb să i-a hrana lui de finic. Cuviosul Antonie a plecat după pelerină, și pe drumul de întoarcere a văzut sufletul lui Sfântului Pavel însoțit de un sobor de îngeri și de profeți. Când a ajuns la peșteră l-a aflat mort așa că l-a îngropat și la jelit.

Când a murit, cuviosul Pavel, întâiul locuitor al pustiei, avea cam la 113 ani. Apoi a luat haina de finic și a mers cu ea la mănăstire unde a povestit totul ucenicilor săi, iar haina o îmbrăca doar la Sfintele Paști și la Cincizecime.

Troparul Sfântului Cuvios Pavel Tebeul 

Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Pavel. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Pavel Tebeul

Glasul al 2-lea

Săvârșind trecerea cea secetoasă a vieții, purtătorule de Dumnezeu, ai cufundat pe vrăjmașii cei netrupești cu căința lacrimilor tale, Cuvioase Pavel, Părintele nostru; și primind har de minuni, roagă-te neîncetat pentru noi.

Calendar ortodox 2024, 15 ianuarie. Sfântul Ioan Colibașul

În vremea împăratului Leon cel Mare trăia la Constantinopol un general pe nume Eutropiu care avea trei fii. Pe cei mari i-a mijlocit pentru funcții importante în imperiu iar pe cel mic, pe nume ioan, l-a dat la învățătură. Acesta pe mulți îi uimea cu istețimea lui și cu ușurința cu care prindea învățăturile filosofilor dar și învățăturile sfintei Evanghelii. 

Părinții lui i-au făcut cadou o Evanghelie scrisă frumos și ferecată în aur și pietre nestemate. Într-o zi el a luat Evanghelia și a fugit cu o corabie în lume de nu mai știa nimeni de el și s-a retras la o mănăstire unde a stat șase ani. După șase ani diavolul a început să-l ispitească cu dorul de părinții săi și de frații lui de viața bună, liniștită și îndestulată pe care aceștia o aveau. El a luat hotărârea să-i zdrobească capul diavolului și deși s-a întors acasă nu a intrat în casă ci, fără să spună cine e a cerut îngăduință să stea pe gunoi, afară la poartă. Tatăl lui trimitea de mâncare cerșetorului de la poartă pe care-l credea un necunoscut și el o împărțea cu alți săraci. 

Apoi, pentru că mama lui se tulbura la vederea mizeriei în care trăia i-au construit o mică colibă să-i fie adăpost. După trei ani i s-a arătat Hristos și i-a spus că în trei zile îl va lua la el așa că Sfântul Ioan l-a chemat pe vătaful care-l ajutase de atâtea ori și l-a rugat să-i mijlocească întâlnirea cu stăpânii. L-a început mama lui nu a vrut să-l primească deoarece de milă lui nu putea nici să-l privească, iar când a ajuns înaintea fețelor lor i-a rugat să promită că îl vor îngropa în zdrențele pe care le avea pe el în coliba în care locuise vreme de trei ani că mare răsplată vor avea în cer. Apoi a scos Evanghelia cea frumos scrisă și ferecată în aur și nestemate și le-a dat-o iar ei recunoscându-l nu știau ce să facă. Să se bucure de faptul că și-au regăsit fuil de multă vreme pierdut sau să fie triști că acesta a murit în brațe lor. 

Când și-a venit în fire mama lui a îmbrăcat trupul în haine scumpe dar pe dată a rămas neputiincioasă. Tatăl văzând aceasta și-a amintit de rugăciunea copilului pe care acesta o făcuse înainte să le arate cine este cu adevărat și l-a îmbrăcat la loc în zdrențele lui, i ar mama lui și-a revenit pe loc. Așa că l-au îngropat pe cuvios după cum a dorit acesta și au zidit deasupra o biserică. 

Ei au trăit viață plăcută lui Hristos iar acum se veselesc împreună cu preacuviosul lor fiu și cu sfinții după ce au fost îngropați în biserica pe care au ridicat-o pe mormântul sfântului.

Troparul Sfântului Cuvios Ioan Colibașul

Glasul al 4-lea

Din pruncie iubind cu căldură pe Domnul, lumea și cele frumoase ale lumii ai părăsit și ai sihăstrit în chip desăvârșit; ți-ai ridicat coliba înaintea porților părinților tăi; zdrobit-ai cursele demonilor, preafericite; pentru aceasta pe tine, Preacuvioase Părinte Ioan, Hristos după vrednicie te-a preamărit.

Condacul Sfântului Cuvios Ioan Colibașul

Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Râvnind, înțelepte, sărăcia ce nu se fură, ai urât bogăția părinților tăi. și având Evanghelia în mâinile tale, ai urmat lui Hristos Dumnezeu, Preacuvioase Părinte Ioan, rugându-te neîncetat pentru noi toți.

La 15 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai este pomenit

  • Sfântul Mucenic Pansofie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net