Calendar ortodox 2024, 9 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Polieuct, Sfântul Cuvios Eustratie

8 ianuarie 2024 22:26   Național

Sfântul Mucenic Polieuct, Sfântul Cuvios Eustratie sunt prăznuiți la data de 9 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Polieuct, Sfântul Cuvios Eustratie sunt între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 9 ianuarie. 

Calendar ortodox 2024, 9 ianuarie. Sfântul Mucenic Polieuct

În vremea împăratului Deciu, Sfântul Mucenic Polieuct era militar și camarad cu Nearh în ținuturile Armeniei în cetatea Melitinei. Nearh era bun creștin iar Polieuct era păgân dar între ei se legase o strânsă prietenie, pentru că Polieuct nu se dădea în lături de la săvârșirea faptelor bune. 

Pentru că împăratul Deciu pornise prigoana creștinilor Nearh credea că Polieuct nu vrea să fie creștin de frica poruncii împărătești și s-a întristat. Pentru că Polieuct își cunoștea prea bine tovarășul și prietenul a început să-l descoasă pentru a afla pricina tristeții, iar acesta a cedat după multe insistențe. Nearh i-a spus că atunci când va fi ucis că e creștin, Polieuct se va lepăda de prietenia lor și va trăi. Polieuct însă l-a liniștit și când a primit scrisoarea împărătească pe care a citit-o în piața cetății, a rupt-o și a batjocorit ordinele, apoi a sfărâmat cincisprezece idoli la care se închinau păgânii. Și socrul lui era împuternicit în cetate cu prigoana creștinilor așa că a pus oștenii să-l convingă prin bătaie. Se rugau de el și socrul lui și soția lui să renunțe la creștinism dar el, acum că văzuse adevărul nu mai putea să se mintă. Judecătorii au hotărât să fie omorât cu sabia iar el a mers la locul de osândă cu bucurie nespusă și și-a plecat capul sub greutatea fierului fiind tăiat pentru Iisus Hristos.

Troparul Sfântului Mucenic Polieuct 

Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Polieuct, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Polieuct 

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Stăpânul, plecându-și capul în Iordan, a sfărâmat capetele diavolilor; iar capul purtătorului de biruință tăindu-se, pe cel înșelător a rușina

Calendar ortodox 2024, 9 ianuarie. Sfântul Cuvios Eustratie

Cuviosul Eustratie s-a născut din părinți drept-credincioși care trăiau în îndestulare și bogăție. Când a ajuns la vârsta de 20 de ani a simțit chemarea Dumnezeiască și fără să ceară acordul părinților a intrat la mănăstirea Avgar în apropierea muntelui Olimp. Se spune că nu a dormit pe spate sau pe partea stângă de când a intrat la mănăstire și până la 95 de ani când a murit a ținut post.  După ce a trecut la viața veșnică a fost numărat cu ceata cuvioșilor. 

La 9 ianuarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ierarh Petru al Sevastiei;
  • Sfântul Ierarh Filip, Mitropolitul Moscovei.

.

Mai multe