Care a fost, de fapt, primul bloc din România. Schimbarea uriașă pe care a adus-o în țara noastră

2 noiembrie 2024 5:00   Național

Cu cât un oraș este mai mare, cu atât este mai probabil să trecem zilnic pe lângă locuri care, deși la prima vedere, par neglijabile, în realitate, sunt locații importante ale orașului, care au scris istorie la vremea lor. Iar mulți locuitori din Capitală trec zilnic pe lângă un bloc banal care, de fapt, are o importanță crucială pentru pentru București!

Poate că multora dintre noi ni s-a întâmplat să aflăm că anumite clădiri pe lângă care trecem zilnic sunt, de fapt, monumente istorice extrem de importante. Iar în București, mulți oameni trec zilnic pe lângă un bloc care, inițial, nu pare deloc a fi unul important dar care, în realitate, reprezintă un moment de cotitură în istoria Capitalei.

Mai precis, motivul pentru care acest bloc este atât de important este faptul că el este primul bloc de apartamente construit în România! El a fost construit în anul 1922, are cinci etaje, iar decorațiunile de pe fațadă uimesc trecătorii chiar și astăzi!

Este primul bloc de apartamente din România

Această clădire importantă a trecutului nostru, gândită de către arhitectul Ștefan Burcus, se află la intersecția dintre Calea Victoriei şi Strada Frumoasă. Terenul pe care s-a construit blocul aparținuse familiei Cantacuzino, iar, de altfel, de la ferestre se putea vedea atât Calea Victoriei, cât și Palatul Cantacuzino, care astăzi este cunoscut drept Muzeul George Enescu.

Funcționarii publici, dar și demobilizații din Primul Război Mondial, au fost primii care au primit apartamente în acest bloc, iar toți cei care se mutau aici erau nevoiți să semneze și să respecte un document cunoscut drept „Regulament de administrație, întreținere și folosință”.

Schimbarea importantă adusă de noul bloc

De asemenea, blocul mai aducea o premieră pentru țara noastră! A fost prima astfel de clădire construită cu scopul ca apartamentele să fie vândute și nu închiriate de către stat, așa cum se obișnuia în acele vremuri!

Până în 1922, românii care locuiau în orașe își închiriau casele de la instituții ale statului, ori de la societăți comerciale. Acest lucru s-a schimbat odată cu ridicarea blocului superb din Capitală, primul de acest fel din țara noastră.

Mai multe