Care este animalul care dă cea mai scumpă brânză din lume: 1.000 euro/kg. Trăiește în România și se găsește în multe gospodării
Laptele de măgăriță a devenit tot mai căutat în ultima perioadă. Este extrem de sănătos, are un nivel ridicat de Omega 3 şi 6, plus că este bogat în calciu. Totodată, conţine 4 tipuri de antibiotice naturale care se mai găsesc în aceeaşi formulă şi cantitate doar în laptele matern. Un litru din acest tip de lapte costă în jurul sumei de 120 de lei, iar un kilogram de brânză de măgăriță se vinde cu 1.000 de euro.
Brânza de măgăriță, 1.000 euro un kilogram
Laptele de măgăriță este un produs căutat atât în industria farmaceutică, cât și pentru consumul curent. Un kilogram de brânză de măgăriță se vinde cu 1.000 de euro. La ora mesei la o fermă din Orăștie, Hunedoara, încolonați, măgărușii savurează porția generoasă de nutreț. Proprietarul fermei a început afacerea în 2016, cu 8 exemplare, iar în momentul de față are 500.
Costurile nu sunt mici, însă după câțiva ani se amortizează, dată fiind cererea din ce în ce mai mare pentru laptele de măgăriță. Brânza din acest lapte este considerată cea mai scumpă din lume. „Avem autorizație internațională și vrem să vindem și în afara țării. O măgăriță dă între 100 și 300 de millitri de lapte. Am făcut brânză. La un kilogram de brânză se folosesc 50 de litri de lapte, costă peste 1000 de euro", a declarat proprietarul unei ferme de măgari, pentru stirileprotv.ro.
Laptele de măgăriță conține antibiotice naturale
Ileana Berci are o fermă cu 200 de măgari și măgărițe, împărțită în județele Satu Mare și Cluj. Acum vinde lapte cu 120 de lei litrul și urmează să facă și o făbricuță pentru a produce lapte praf.
În ultimii ani, numărul măgărușilor a crescut în fermele de la noi. Medicii susțin că laptele de măgăriță conţine 4 tipuri de antibiotice naturale, care se mai găsesc în aceeaşi formulă şi cantitate doar în laptele matern.
Acest tip de lapte are un nivel ridicat de Omega 3 şi 6
Medicii susţin că acest tip de lapte are un nivel ridicat de Omega 3 şi 6, nutrienţi care se găsesc şi în uleiul de peşte, şi poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol. În plus, laptele de măgăriţă este extrem de bogat în calciu (ceea ce este foarte important pentru copiii mici) şi conţine o enzimă numită Lysozeme, care poate proteja copiii de infecţiile gastrointestinale.
În România, în tradiţia populară acest tip de lapte se recomandă pentru tratarea tusei copiilor, care nu trece cu produsele medicale obişnuite şi care durează perioade foarte lungi de timp. Medicii români sunt însă rezervaţi.
Măgarii sunt animale inteligente, afectuoase dacă sunt iubite, le place să fie mereu în prezenţa omului. Durata medie de viaţă este în jur de 45 de ani. Măgarii şi azi în multe ţări ale lumii sunt folosiţi ca animale de transportat poveri. Hrana măgarului constă în iarbă şi fân iar ca suculente morcovi şi mere. Îi place mereu să aibă la îndemână apă curată şi mereu proaspătă, dar şi un bulgăre mare de sare.