Care sunt pensionarii ce nu o primească niciun leu în plus la recalcularea din septembrie. La ce vârstă s-au pensionat

30 iulie 2024 15:06   Național
Ultima actualizare:

Românii care nu au cotizat 15 ani, până la 1 septembrie 2024, nu o să primească bani în plus la pensie. Totodată, nici cei care au avut contribuții foarte mari nu se vor alege cu un venit mărit. Amintim că recalcularea pensiilor se va face în două etape. 

Care pensionari nu o să primească niciun leu în plus la pensie 

Pensionarii din România speră că vor primi mai mulți bani de la 1 septembrie, atunci când noua lege a pensiilor va rezolva toate inechitățile. Cele mai importante criterii de care se ține cont atunci când angajații caselor de pensii au introdus noile date și calcule au fost: vechimea, stagiul de cotizare și indicele de corecție.

Astfel, persoanele care au muncit mulți ani și pe bani puțini vor avea o pensie mai mare. Din păcate, există și persoane care nu vor primi niciun leu de la stat în septembrie. Cei care nu vor lua bani în plus la pensie sunt pensionarii care au muncit puțin (sub 25 de ani) dar și cei care au avut contribuții foarte mari.

Alți seniori care nu vor avea pensiile mărite 

Câteva sute de mii de români sunt pensionați pe caz de boală sau handicap. Ei nu vor primi pensiile mărite în luna septembrie. Pensiile de handicap s-au majorat, cu foarte puțin, în martie. Pentru 2023, INS a anunțat o rată a inflației de 10,4%. Asta înseamnă că valoarea ISR se va majora, din martie, de la 598 de lei, cât e în prezent, la 660 de lei.

Indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități s-a majorat la 462 de lei (de la 419 lei), în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR), și la 350 de lei (de la 317 lei), în cazul handicapului accentuat (53% din ISR). 

„Rămân cei un milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Vreau să spun foarte clar că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea, pentru că e vorba de pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, pe fiecare an, de indexarea prevăzută de lege", a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Exemplu concret 

Pensionarii care au contribuit între 15 și 25 de ani aproape sigur nu vor lua bani în plus la pensie. Acest lucru se datorează faptului că pensionarii respectivi nu vor primi puncte de stabilitate care se acordă doar celor cu peste 25 de ani munciți. 

Potrivit newsweek.ro, avem cazul unui pensionar care a muncit 16 ani și are 930 lei pensie. Nici el nu va lua niciun ban în plus la recalculare. Mulți pensionari care au pensie minimă garantată de 1.280 de lei au beneficiat de bani în plus din partea statului pentru a ajunge la această sumă. Nici ei nu iau bani în plus la pensie. 

Care este noua formulă de calcul 

PR x Numărul total de puncte.

VPR = 81 lei

Puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.

Punctele de necontributivitate = anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate de pe talon

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35,

Mai multe