Totul despre recalcularea pensiilor! Cine primește mai mulți bani de la 1 septembrie? Pragul de impozitare va crește la 3.000 de lei

Noua lege a pensiilor prevede recalcularea pensiilor în două etape, una în care pensionarii vor primi puncte de stabilitate în funcție de vechimea în muncă și o a doua în care se calculează și veniturile de care nu s-a ținut cont până acum, de exemplu bonusuri, prime etc. Deciziile vor fi distribuite prin Poșta Română și circa trei milioane de pensionari vor afla, în curând, câți bani primesc de la 1 septembrie. În plus, va crește și pragul de impozitare pentru ca „ce iei pe mere să nu dai pe pere”, vorba românului.

Pensionari. Foto: Shutterstock.
Pensionari. Foto: Shutterstock.

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat că pensionarii din România vor primi pensii recalculate începând cu 1 septembrie, conform noii legi a pensiilor, și că acest proces va aduce creșteri substanțiale în special pentru cei cu un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani. De asemenea, a precizat că 1 milion de pensionari nu vor beneficia de majorare.

Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă", a declarat oficialul.

Potrivit acestuia, în etapa I vor intra absolut toate pensiile din sistemul public aflate în plată. „Pentru etapa II, vorbim numai despre acei pensionari care au avut aceste sporuri nepermanente, care, în momementul de față nu sunt luate în calcul la pensie. Acest lucru se va întâmpla, avem termen 6 luni, de la 1 septembrie, când intră legea în vigoare, ca noi să le calculăm din oficiu. Prima recalculare vizează absolut toți pensionarii, iar de a doua beneficiază doar acei pensionari care au lucrat în acele sectoare de activitate care au avut sporuri cu caracter nepermanent: al 13-lea salariu, ore suplimentare, premii, acordate în mod sporadic”, a declarat șeful CNPP, la Antena 3 CNN.

Cum se calculează

La recalcularea prevăzută în noua lege a pensiilor se va ține cont de:

- stagiul de cotizare contributiv;

- stagiul de cotizare necontributiv;

- stagiul asimilat (necontributiv);

- stagiu sistem neintegrat (este vorba despre cele trei legi în baza cărora au ieșit la pensie polițiștii, militarii și avocații, emise în 2004, 2001 și 2000);

- stagiul de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate

În ce privește numărul de puncte de stabilitate acesta este acordat pentru stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani contributivi, explică adevarul.ro.

În calculul pensiei se va ține cont de valoarea punctului de referință, care este de 81 de lei, iar în cazul în care, în urma recalculării, va rezulta un cuantum mai mic al pensiei, în decizie se va menționa acest lucru, dar se va păstra în plată nivelul anterior al pensiei.

La calculul numărului total de puncte se adaugă un număr de puncte suplimentare pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, astfel:

- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

- un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Când vor ajunge deciziile de recalculare

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a informat că deciziile privind recalcularea pensiilor vor fi transmise pensionarilor în perioada 16-31 august. Casele Teritoriale de Pensii au început deja să listeze deciziile de pensionare. Ministrul a subliniat că este esențial ca fiecare pensionar să înțeleagă că în urma recalculării, nici o pensie nu va scădea. 

Colegii de la Casa Naţională de Pensii au finalizat procesul de reevaluare a dosarelor de pensii, asta înseamnă că în acest moment toate datele sunt în sistemul informatic. (..) Sunt în plin proces de recalculare, colegii de la casele teritoriale de pensii, deja, în acest moment, au început listarea deciziilor de pensionare”, a declarat ministrul Muncii, la România TV. 

Ministrul a prezentat și plicul pe care pensionarii îl vor primi cu decizia de recalculare a pensiei în conformitate cu noua lege, menționând că este un formular simplu creat de Casa Națională de Pensii, pentru a permite fiecărui pensionar să verifice ușor aceste informații. 

Crește și pragul de impozitare

Pragul de impozitare a pensiilor va crește, de la 1 septembrie, de la 2.000 de lei, cât e acum, la 3.000 de lei, Guvernul urmând să emită un act normativ în acest sens, a declarat șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), citat de adevarul.ro. Întrebat dacă recalcularea pensiilor ține cont de acest nou prag de 3.000 de lei, Daniel Baciu a răspuns afirmativ. „Păi, ca să putem să luăm în calcul ce spuneți dvs, și e normal și firesc să se întâmple pentru că pensiile în ultima perioadă au avut nenumărate indexări și majorări și e normal să creștem și pragul acesta de impozitare, dar acest lucru trebuie să se concretizeze printr-un act normativ asumat de Guvern. Când vom avea acest act normativ publicat în Monitorul Oficial, bineînțeles că e obligatoriu și va trebui, într-adevăr, să ținem cont de el”, a declarat Daniel Baciu la B1Tv.

În prezent, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ger romania jpg
flori iarna pixabay jpg
Fostul sat Baia Craiului Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (17) JPG
banca noua in romania jpeg
lazio soimar penis jpg
image png
image png
mini market jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net