Regula absurdă pe care pensionarii români din străinătate trebuie să o respecte. Vârstnicii trebuie să depună efort în plus

Noua lege a pensiilor stipulează că pensionarii rezidenți în străinătate trebuie să trimită de două ori pe an un document numit certificat de viață, care atestă că sunt în viață.

Pensionarii trebuie să dovedească de două ori pe an că mai trăiesc / foto: Shutterstock
Pensionarii trebuie să dovedească de două ori pe an că mai trăiesc / foto: Shutterstock

Conform Legii 360/2023, termenele limită pentru transmiterea certificatelor de viață către casele de pensii sunt 31 martie și 30 septembrie ale fiecărui an, scrie Adevarul.ro.

La cât timp se trimite acum certificatul de viață

În prezent, certificatul de viață trebuie trimis autorităților doar o dată pe an, până la sfârșitul lunii decembrie.

Beneficiarul nerezident are obligația de a semna certificatul de viață în fața unei autorități legale din statul de domiciliu sau de ședere permanentă, aceasta certificând semnătura”, se menționează în ordinul președintelui Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Concret, pensionarul din străinătate trebuie să semneze partea A a certificatului de viață în fața unei autorități legale din statul de reședință sau domiciliu, care poate fi o instituție de pensii, o autoritate administrativă locală, un notar public, un oficiu consular al României sau un birou al unuia dintre patronatele cu care CNPP a încheiat protocoale de colaborare: Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL-UIL) din Italia.

La cererea beneficiarului, autoritatea legală certifică faptul că partea A a certificatului de viață a fost semnată personal de titular, completând partea B a certificatului.

Cum poate fi trimis certificatul de viață

Certificatul de viață poate fi transmis prin poștă, la sediul casei teritoriale de pensii, prin fax, la numărul oficial al casei teritoriale de pensii, sau prin e-mail, scanat, la adresa oficială a casei teritoriale de pensii, publicată pe site-ul acesteia.

În cazul în care beneficiarul nerezident nu trimite certificatul de viață în termenele prevăzute, casa teritorială de pensii va suspenda drepturile cuvenite începând cu luna următoare expirării termenelor.

Dacă certificatul de viață este transmis după expirarea termenelor, plata drepturilor cuvenite va fi reluată de la data suspendării, cu respectarea termenului general de prescripție, și doar dacă între data suspendării și data reluării plății nu a intervenit o altă cauză de suspendare sau încetare a plății, conform legii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net