Mielul de Paște, mai scump ca niciodată. «Dacă nu voi lua un preţ bun, voi livra mieii la export»

10 aprilie 2022 17:08   Național
Ultima actualizare:

Avalanşa scumpirilor pare fără oprire! Se apropie Paştele şi românii vor fi nevoiţi să bage adânc mâna în buzunare pentru o masă tradiţională. Crescătorii de animale anunţă că preţul mieilor va fi cu 30% mai mare faţă de anul trecut. Motivul? Furajele s-au scumpit foarte mult - porumbul, chiar cu peste 300%.

Zona Braşovului oferă condiţii optime pentru creşterea ovinelor, datorită numeroaselor păşuni. Deşi în judeţ sunt mulţi ciobani, care deţin un număr mare de oi, preţul mieilor de Paşte va fi considerabil mai mare comparativ cu anul trecut. Duminică va fi sărbătorit Paştele catolic, iar carnea de miel se va vinde cu 40 de lei kilogramul, după cum afirmă un crescător de oi din zona Întorsura Buzăului. Anul trecut, mieii s-au vândut cu 30 de lei kilogramul, dar costurile au crescut însă foarte mult în ultima perioadă. 

Citește și: Trucuri pentru a marina perfect carnea de miel. Trei reţete de marinadă pentru o friptură care se topeşte în gură

Acum un an, cumpăram porumbul cu 50 de bani. Acum îl iau la 1,50 lei, 1,70 lei, chiar 2 lei”, se plânge Ioan Pastor, fermier din Întorsura Buzăului. “În plus, terenul, pe lângă îngrăşăminte, are nevoie şi de unele chimicale, ca să distrugem dăunătorii, iar acestea s-au scumpit, de asemenea, foarte mult. Dacă nu ne ajută nimeni, nu ne descurcăm. Vom fi nevoiţi să vindem carnea de miel cu 40 de lei kilogramul”, arată Ioan Pastor.    

La ce trebuie să fim atenţi 

Crescătorii de ovine nu exclud ca, până la Paştele ortodox, care va fi sărbătorit pe 24 aprilie, preţurile să mai crească, dacă vor mai exista scumpiri ale carburanţilor sau energiei, scrie Adevarul.ro.  

Irina Holerga, director executiv la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov, atrage atenţia asupra unor detalii importante. 

Cetăţenii trebuie să cumpere carnea din unităţi înregistrate sanitar-veterinar, din pieţele agro-alimentare care vor fi supravegheate în permanenţă de către medici veterinari oficiali, organizaţi în circumscripţii sanitare veterinare. Trebuie să fie atenţi, în primul rând, la modul de marcare a carcaselor de miel: să existe marca de sănătate de formă ovală”, explică Irina Holerga. De altfel, inspectorii DSVSA vor fi prezenţi în toate pieţele şi vor urmări ca întreg procesul de vânzare să se desfăşoare în condiţii corespunzătoare.

«Dacă nu obţin preţul dorit, voi livra miei la export»

Din cauza scumpirilor, preţul la carnea de miel va oscila“, spunea recent, pentru Adevarul.ro, Ileana Bivolaru, o crescătoare de ovine din Tismana (Gorj). În cazul în care nu vor obţine preţul aşteptat, crescătorii vor livra carnea la export, în ţările arabe.

Sorin Văduva, un alt fermier din Gorj, consideră că preţul de vânzare al cărnii de miel ar putea exploda: „Voi încerca să vând pe piaţa internă. Dacă nu voi lua un preţ bun, voi livra mieii la export. Cred că preţul poate ajunge şi la 45 de lei, fiindcă furajele s-au scumpit, iar efectivele au scăzut“.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe