Cât a plătit România pentru Primul Război Mondial și Marea Unire. Sumă este uluitor de mare
Marea Unire a costat, în primă fază, suma de 262,5 miliarde de dolari, fiind un efort uriaș din partea României. Cu toate, însă că a cheltuit această sumă considerabilă, țara noastră a avut numai de câștigat prin unirea tuturor provinciilor românești, Transilvania și Bucovina recuperate de la Imperiul Austro-Ungar, Basarabia de la Imperiul Rus, Moldova și Țara Românească, scrie adevărul.ro.
România intrase într-o criză financiară
În 1916, țara noastră intra într-un război sângeros și dureros pentru întregire națională, împotriva celei mai puternice armate de pe continent, cea germană și având ca aliat cea mai șubredă armată de pe continent, cea țaristă, aceasta din urmă dezintegrându-se după abia un an de la intrarea noastră în conflict.
Până la urmă, Unirea tuturor românilor în cadrul aceluiași stat a fost obținută la finalul conflagrației, dar acest lucru s-a făcut cu un cost imens: intrarea țării într-o recesiune profundă și prelungită. Căci aproape întreaga perioadă interbelică, România Mare s-a aflat într-o permanentă și dureroasă criză financiară. Mai mult, o criză care părea să nu se mai termine niciodată.
Regatul României a fost unul dintre marii câștigători
„De fapt, putem concluziona că Regatul României a fost unul dintre marii câștigători ai războiului. Ajuns la un moment dat pe buza prăpastiei, amenințat cu absorbția de către adversari, Regatul României a ieșit de la tratativele de pace de după război cu o suprafață de peste două ori mai mare (295.000 kmp în anul 1919, față de 137.000 kmp, în anul 1913, incluzând aici și Cadrilaterul) și o populație dublă (de la 7,3 milioane în anul 1913 la 14,6 milioane de locuitori în anul 1919). Geniu? Șansă? Istoria reține, apropo de astfel de situații, dictonul roman Vae Victis. În cele din urmă, câștigătorul are dreptate în toate, lui îi revine toată gloria”, spune Andrei Ando, doctorul în istorie din Arad.
Când a costat pentru România Marea Unire
Doctorul în istorie din Arad, Andrei Ando ne dezvăluie că pentru România, Marea Unire a costat, în prima fază, 262,5 miliarde de dolari. Acesta a fost efortul românesc de război, în conflagrația care a determinat reconfigurarea hărții Europei.
Cei care au înfăptuit Unirea au sfârșit în închisoare
Cei care, însă au făcut Unirea au sfârșit în închisorile comuniste, după 30 de ani de la acel moment. Rând pe rând, au fost arestați și condamnați, cu sau fără proces, liderii istorici care simbolizau Unirea, țărăniștii și liberalii, clericii și militarii, social-democrații și sindicaliștii, ardelenii, bănățenii, bucovinenii, basarabenii.
„O mare parte dintre aceștia au murit în închisoare. Au scăpat de această soartă doar cei care muriseră înainte sau se aflau în străinătate. A fost un genocid al elitelor, care a întrerupt pentru o jumătate de secol legăturile firești cu democrația occidentală”, menționează scriitorul Romulus Rusan.
România a trecut printr-o luptă pentru supraviețuire
Au fost multe figuri publice cu rol esențial în înlățuirea de pași spre înfăptuirea statului unitar național român, precum uriașii Iuliu Maniu, Ion I. C. Brătianu și alții ca ei. Au fost și mulți oameni de rând care au făcut diferența.
Totodată, nimic n-ar fi fost posibil sau mai bine zis totul s-ar fi năruit dacă soarta Primului Război Mondial ar fi fost alta și dacă din piepturile unor generații de excepție n-ar fi răsunat „Pe aici nu se trece!”. Foarte greu a cântărit și faptul că a fost speculat perfect contextul regional și internațional. Interesant de remarcat este că, în lunile și poate chiar anii care au precedat Marea Unire, România a trecut printr-o adevărată luptă pentru supraviețuire.
Citește întreg articolul pe adevărul.ro.