Cât te costă foamea și setea la cele mai mari târguri de Crăciun din România

4 decembrie 2023 16:51   Național
Ultima actualizare:

„Hai la adevărata țuică fiartă de țară”, „vin fiert puterea ursului”, „prăjituri ca la mama acasă”, „fripturi după rețete secrete”, „uite micii de care nu te mai saturi”. Sunt câteva dintre reclamele prin care comercianții încearcă să-și atragă clienții la puzderia de târguri de Crăciun apărute în majoritatea orașelor României. Reporterii Click! vă spun prețurile de la cele mai importante târguri de Sărbători

Autoritățile Capitalei au organizat trei târguri de Crăciun, foarte diferite ca locație. În timp ce sectorul 3 a deschis un târg într-o hală cumpărată pe o platformă industrială, sectorul 6 a ales frept locație lacul secat din Drumul Taberei. În sfârșit, Primăria Capitalei a deschis ceea ce consideră a fi cel mai mare târg de Crăciun din România într-o piață publică, în fața Palatului Parlamentului, Piața Constituției. Iată prețurile:

Târgul de Crăciun din Piața Constituției 

Prețurile pentru mâncare variază de la 50 de lei/bucata de ciolan de porc la 14 lei/100 de grame de scăricică de porc și frigărui de porc, pastramă de berbecuț 19 lei/100 de grame pomana de porc 17 lei/100 de grame, sarmale de porc și mămăliguță 25 de lei/porția, cârnați de porc între 15 și 17 lei/100 de grame. 4 lei o chiflă și 18 lei o porție de 350 de grame de bulz.

Garniturile costă de la 7 lei/100 de grame sau 15 lei porția de cartofi prăjiți și până la 8 lei/100 de grame de fasole bătută sau salată de boeuf. Dulciurile costă 15 lei/100 de grame de plăcintă poale-n brâu, 7, 50 de lei /100 de grame de cozonac, 9.00 lei/100 de grame de prăjitură de casă. Sucurile și apele costă între 10 și 12 lei iar ceaiul și cafeaua între 10 și 15 lei. Vinul fiert, în funcție de compoziție poate fi obținut cu 12 până la 15 lei.  

Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei 

Iată prețurile la târgul de Crăciun din sectorul 6. La mâncare tochitură: 14 lei / 100 g; jumări: 20 lei / 100 g; sarmale: de la 25 de lei; pomana porcului: de la 10 lei/100 g; cârnați: 19 lei / 200 g; șorici: 15 lei / 100 g; fasole: 15 lei / 200 g; coaste afumate: 14 lei / 100 g; cartofi prăjiți cu sosuri: de la 15-20 lei.

La dulciuri: langoși: de la 15 lei; înghețată artizanală: de la 10 lei; turtă dulce: 10-15 lei; gogoși: 10 lei; plăcinte cu diverse umpluturi: 12 lei bucata (250 g); clătite uriașe: 19 lei / 200 g; Vinul fiert are aici preț fix, 12 lei ca și paharul de ciocolată caldă. Un ceai costă între 8 și 10 lei, o țuică fiartă se poate obține contra 20 de lei; 

Târgul de Crăciun din sectorul 3 

La târgul de Crăciun de pe Bulevardul Basarabia unde este Hala Laminor vinul fiert costă 10 lei, un kurtos kolacs costă 25 lei, un porumb fiert-10 lei, un langoș-15 lei, porția de clătite – între 18 și 20 lei în funcție de compoziție. La capitolul băuturi o cafea sau o ciocolată caldă costă 12 lei. O pomana porcului costă 14 lei/100 de grame, pastrama de berbecuț 14 lei/100 de grame, cârnații 14 lei/100 de grame, iar fasolea cu ciolan îți scoate din buzunar 15 lei/100 de grame.  

Timisoara 

Potrivit opiniatimsoarei.ro, la standurile de mâncare din Târgul de Crăciun din Timișoara sunt produse pentru toate gusturile, unele vândute la bucată, însă majoritatea la suta de grame. 

La Târgul de Crăciun timisorenii pot servi un langos, al carui preț pleacă de la 20 de lei bucata în cazul în care nu are nimic în el sau pe el. Prețul crește în funcție de ingredientele în plus pe care și le dorește fiecare, branza, smantana, usturoi, sunca, verdeturi si altele.

Micii pleacă de la 7 lei bucata, iar cârnații de casă, ceafa de porc, pulpele de pui, păstrăvul sau frigăruile de la 12 lei/100 grame. Pastrama de oaie se vinde tot la gramaj, iar prețul pleacă de la 15 lei, cartofii prăjiți sau murăturile de la 7 lei/100 de grame. 

Cei care vor să încerce fasolea cu ciolan, trebuie să știe că porția este de 25 de lei si are în jur de 500 de grame, iar o tocăniță de berbecuț cu mămăliguță este 15 lei/100 de grame. 

In ceea ce priveste produsele tradiționale la kilogram, toba, caltaboșii, slanina sau salamul cu sunca pleaca de la 50 de lei, jambonul de la 75 lei sau soricul de la 100 de lei/kilogram.  

Cluj Napoca 

În cel mai scump oraș din România, la Târgul de Crăciun din Cluj, sunt prețuri mari dacă vrei să iei ceva „de-ale gurii”. Un kurtos costă cam 25 de lei, un pahar de vin fiert 15 lei, o porție de sarmale 35 de lei, o ciocolată caldă 15 lei. Dacă vrei hot-dog scoți din buzunar și 30 de lei, o apă plată mică la 8 lei, un ceai cald 13 lei/pahar, iar o plăcintă se vinde și cu 20 de lei scrie turdanews.net.

La cozonacii de casă prețurile trec de 100 de lei./bucată, dacă vrei mezeluri tradiționale trebuie să ai pregătit un buget consistent pentru că doar 1 kg din banala slănină afumată se vinde cu 40-45 de lei. 

Sibiu 

Târgul de Crăciun din Sibiu este printre primele deschise în România. Dacă vrei să mănânci în târg trebuie să știi că toate să știi că în afară de dulciuri, toate produsele se vând la 100 de grame. Ei bine un ciolan prăjit, de minim 300 de grame costă 39 de lei, pentru că este 13 lei suta de grame scrie turnulsfatului.ro.

Cârnații prăjiți, friptura de porc, ceafa la grătar, coasta, pieptul de pui, toate sunt 13 lei suta de grame. O porție de ciolan cu legume însă, costă 30 de lei, frigăruile sunt 25 de lei, iar cartofii prăjiți sunt 15 lei. Plătești în plus dacă vrei murături, pâine, muștar, hrean, varză sau inele de ceapă iar o porție de două sarmale este 35 de lei. În sfârșit, dacă vrei mâncare turcească porțiile variază între 15 și 30 de lei în funcție de rețetă. 

Dacă vrei ceva dulce trebuie să știi că prețurile variază de la 15 lei o porție mică de gogoșele sau 25 de lei - o porție mare. Dacă vrei extra topping, mai pui 5 lei la porție. Chipsurile din cartofi (120 de grame), înșirate pe un băț,  sunt 25 de lei.

Dacă simți nevoia să bei un espresso, trebuie să scoți din buzunar 10 lei, iar pentru un latte 19 lei. Vinul fiert este atât din crame românești cât și din alte țări, cum ar fi Germania iar un pahar costă între 10 și 15 lei în funcție de proveniență. Dacă vrei târie, ei bine rachiul de prune, vișinata, sau afinata costă 15 lei/ 50 de grame. 

Dacă vrei prăjituri ai de unde alege dar prețurile sunt „de târg”. Astfel, dacă vrei biscuiți cu gem de caise trebuie să știi că sunt 7 lei/40 de  grame, banana cu nucă și scorțișoară costă 11 lei/100 de grame, biscuiții cu ciocolată neagră sunt 11 lei/95 de grame, iar Pavlova 21 de lei/100 de grame. Dacă îți este poftă de cozonac, facă te decizi trebuie să scoți din buzunar 75 de lei (850 de grame) sau 110 lei pentru un produs de 1100 de grame. 

Craiova 

Târgul de la Craiova, despre care autoritățile spun că este printre cele mai frumoase din Europa nu este sigur printre cele mai ieftine. Astfel, pentru gurmanzi, un mic costă 7 lei, porția de cartofi prăjiți tot 7 lei, o salată de murături este 8 lei, 15 lei/100g de friptură de porc, 100 de grame de pastramă de oaie costă 18 lei. O ciocolată caldă costă 15 lei, iar una cu alcool 20 de lei.

La capitolul mâncare, sarmalele sunt cele mai scumpe. Spre exemplu, două sarmale costă nu mai puțin de 35 de lei, iar gulașul cu fasole e 30 de lei. Pentru o singură clătită ar trebui să scoateți din buzunar între 20 și 35 de lei, în funcție de ingredientele alese. Turta dulce costă între 15 și 20 de lei, iar Choco Kebab e 25-35 de lei. Un pahar de vin fiert are un preț de 10 lei scrie dailybusiness.ro

Mai multe