Categoria de români care va avea 900 de lei în plus, la pensie. Ce adeverințe trebuie să aducă pentru bani mai mulți în 2025
O bună parte din acest an a fost dominată de discuții privind recalcularea pensiilor, iar deși noua lege deja a intrat în vigoare începând cu luna septembrie, autoritățile încă fac noi calcule și ajustări, conform noilor prevederi. Iar o anumită categorie de pensionari urmează să primească 900 de lei în plus, la pensie!
Printre numeroasele schimbări introduse de noua lege a pensiilor se află și faptul că românii pot acum să valorifice veniturile și sporurile nepermanente, asupra cărora s-a datorat contribuția la asigurările sociale. Astfel, pensionarii care au avut astfel de venituri și prezintă anumite documente la timp, vor putea câștiga bani în urma „micii recalculări” efectuate de autorități din oficiu.
De asemenea, datorită cumulării efectelor indexării cu 13,8%, a punctului de pensie, cât și a trecerii la noua formulă de calcul, suma a crescut, în mod nominal, cu aproximativ 39,1%, comparativ cu anul trecut. Undeva în jur de 3,67 de milioane de pensionari care au ajuns la vârsta legală de pensionare vor primi 900 de lei în plus la pensie, chiar dacă nu au vechimea prevăzută de lege.
Această sumă se datorează beneficiilor de care se bucură astfel de persoane, pentru faptul că au contribuit la sistemul de asigurări sociale. Restul pensionarilor intră în categoria de foști lucrători ajunși la vârsta de pensionare, iar sumele primite diferă ușor.
În septembrie 2024, pensia medie pentru limită de vârstă a avut valoarea de 3.127 lei, în cazul asigurărilor sociale de stat.
Autoritățile aduc precizări privind „mica recalculare”
La șase luni de la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, autoritățile din țara noastră sunt nevoite să recalculeze din oficiu pensia, ținând cont de veniturile și sporurile nepermanente pe care românii le-au primit până în 1 aprilie 2001. Iar pentru a profita în urma acestui calcul, românii trebuie să depună anumite acte.
Autoritățile au anexat deja modelul de adeverință în proiectul legislativ, iar în acestea trebuie menționat și salariul realizat, nu doar sporurile nepermanente.
Ce acte vor fi necesare românilor
Dacă aceste adeverințe au fost depuse după data de 1 septembrie 2024, pensia va fi recalculată cu luna următoare celei în care au fost depuse actele. Desigur, pensionarii pot depune adeverințe chiar și după cele 6 luni prevăzute de către autorități.
Astfel, românii vor putea beneficia la pensie de pe urma anumitor sporuri nepermanente, dacă au acte doveditoare că au primit astfel de bani. Aici intră și orele suplimentare, ori cel de-al 13-lea salariu, pe care mulți români l-au primit. Unele persoane deja aveau adeverințele necesare în dosarul de pensie.