Câți bani a alocat Primăria Capitalei pentru a afla de ce vin ciorile în Cișmigiu

27 ianuarie 2022 17:47   Național
Ultima actualizare:

În locul unei aplicații pentru nevăzători, Primăria Municipiului București va aloca suma de jumătate de milion de lei pentru a afla de ce vin ciorile în Parcul Cișmigiu.

Primăria Capitalei ar urma să aloce suma de jumătate de milion de lei, adică circa 100 000 de euro, pentru a afla care este motivul pentru care ciorile se strâng în fiecare an în număr mare în Parcul Cișmigiu din București. 

Primăria Capitalei va cheltui jumătate de milion de lei pentru un proiect ce vizează ciorile din Cișmigiu

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB) va primi suma uriașă, cu care va realiza un studiu de fezabilitate cu titlul: „Ciorile din Grădina Cișmigiu /Vecini cu aripi”.

Mai multe voci s-au declarat indignate de faptul că în ciuda problemelor bugetare ale țării, Primăria Capitalei decide să aloce 500 de mii de lei pentru un astfel de studiu. Acest lucru și în condițiile în care încă nu a fost pătită subvenția energiei termice pentru lunile noiembrie și decembrie ale anului 2021.

Totodată, susțin unele surse, concluziile viitorului studiu cu privire la ciorile din Cișmigiu ar putea fi găsite și dacă apelăm la rațiunea de bază: păsările se strâng oriunde găsesc hrană, iar parcul Cișmigiu a devenit în timp raiul înaripatelor, care au mereu mâncare la discreție adusă de către vizitatori.

O aplicație pentru nevăzători a pierdut în fața proiectului pentru ciori

Proiectul privind alungarea ciorilor din Parcul Cișmigiu a surclasat la bugetarea participativă un alt proiect, care avea ca scop accesibilizarea transportului public pentru nevăzători.

Asociația Tinerilor din Educație, Sport și Sănătate a depus un proiect privind realizarea unei îmbunătățiri a aplicației InfoSTB, care să ajute persoanele nevăzătoare. 

Aplicatia ar fi urmat să treacă la comenzi vocale, fiind destinată utilizării de către persoane cu deficiențe de vedere. Comenzile s-ar fi putut face printr-un simplu dialog, iar utilizatorii ar fi fost informați cu privire la destinație, rută, unde este cea mai apropiată  stație, dar și în cât timp ar sosi vehiculul.

De asemenea, cu de 30 secunde înaintea sosirii vehiculului, aplicația poate anunța utilizatorul că acesta urmează să ajungă în stație, specificând și în cât timp.  Aplicația informează și când persoana s-a urcat în vehicul și o va anunța vocal câte stații are de mers și unde și când să coboare, a explicat pentru București FM Andrei Melcea de la Asociația inițiatoarea a proiectului. Și metroul ar fi urmat să fie integrat în această aplicație.

Deși a trecut de comisiile de specialitate și s-a situat, inițial, după votul publicului, pe locul al treilea, adică ar fi fost eligibil pentru finanțare, proiectul aplicației InfoTB a fost declasat pe locul al cincilea. 

Andrei Melcea a explicat că îi este greu să înțeleagă cum un proiect vizând accesibilizarea transportului public pentru nevăzători, care le putea oferi acestor persoane cu dizabilități o viață mai ușoară, poate fi surclasat de unul privind alungarea ciorilor din Cișmigiu.

Nicușor Dan susține aplicația pentru nevăzători

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că susține proiectul prin care aplicația InfoTB ar putea facilita transportul pentru persoanele nevăzătoare.

Costul unui upgrade în acest sens nu este unul ridicat și ar putea fi accesate și fonduri din PNRR, a explicat edilul.

Fără discuții, fără discuții e posibil, fiind o aplicație informatică, să fie accesibile și fonduri PNRR. Nu este un cost așa de mare, desigur că îl susțin (proiectul n.r)”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul general a mai precizat că va ști de câți bani va dispune pentru investiții abia în momentul în care se va clarifica suma care trebuie plătită de către Primăria Capitalei ca subvenție la energia termică.

Totuși, cum se justifică în acest context cheltuierea a jumatate de milion de lei pentru un studiu de fezabilitate privind ciorile din Parcul Cișmigiu?!

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News

Mai multe