Cazul Alfred Bulai se repetă. Un alt profesor celebru este acuzat de comportament abuziv: „I-a întrebat de câte ori au făcut sex”

12 octombrie 2024 11:23   Național
Ultima actualizare:

Un număr de 34 de studenți din anii II și III ai specializării Psihologie, din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, au depus pe 4 iunie o plângere la conducerea instituției, referitor la comportamentul profesorului universitar doctor Eugen Iordănescu, conform site-ului Investigatoria.

Plângerea survine după o investigație publicată de Snoop.ro, care l-a avut în centru pe sociologul Alfred Bulai, iar acum un alt nume important din mediul academic este implicat într-o sesizare semnată de mai mulți studenți, cum arată site-ul menționat.

Eugen Iordănescu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie din Sibiu (CCIS), este o figură cunoscută în oraș, fiind cercetat de-a lungul timpului în mai multe dosare, iar în unele dintre acestea a fost declarat nevinovat.

Recent, numele său a fost asociat cu un proces la Curtea de Apel Alba, unde este acuzat de delapidare și trafic de influență. De asemenea, justiția a stabilit că Iordănescu a colaborat cu fostele structuri de securitate. În ciuda acestor acuzații, universitatea a comunicat că nu îl poate concedia.

Ce acuză studenții

Conform plângerii, Iordănescu umilește studenții în timpul cursurilor, obligându-i să se urce pe mese și scaune, punându-i să stea în picioare în fața clasei ca formă de pedeapsă.

De asemenea, el le adresează întrebări intime, cum ar fi cele legate de viața sexuală, și adoptă un ton disprețuitor, punându-le în pericol rezultatele academice prin stabilirea de deadline-uri problematice, inclusiv în vacanțe.

În sesizarea înaintată conducerii universității, studenții au inclus capturi de pe platforma de comunicare a cursurilor, precum și descrierea unor dialoguri la care au fost martori, având în vedere că participarea la cursurile lui Iordănescu este constantă.

Studenții au trimis și fotografii care ilustrează modul în care Iordănescu îi ridică în picioare pe studenți pentru a le oferi lecții de psihologie, în cadrul unor experimente percepute ca umilitoare de către mulți dintre ei. Unele studente au semnalat, de asemenea, atingeri inadecvate.

Alte testimoniale

„Menționăm, de asemenea, comportamente extrem de discutabile și inadecvate. În repetate rânduri, domnul profesor Iordănescu a atins picioarele studenților care stau lângă el în timpul laboratoarelor, corectându-le poziția prin atingeri, iar în timpul cursurilor se plimbă printre bănci, atingând colegele pe umeri într-o manieră care, deși se vrea prietenoasă, provoacă disconfort. O colegă a relatat că a fost trasă de tricou, iar când a reacționat, profesorul a privit-o cu dispreț. Altă colegă a fost lovită pe frunte, la care profesorul a comentat: 'Așa ai primit binecuvântarea'."

„Avem colege care nu mai pot veni la cursuri din cauza atacurilor de panică, ajungând la tratamente medicale și exprimându-și teama de a se expune, chiar dacă susțin acest demers.”

„O colegă a fost țintită în mod constant de atenția excesivă a profesorului, care o menționa la fiecare curs, solicitându-i răspunsuri într-un mod agresiv și jignitor. Atunci când îi pune întrebări, tonul este autoritar, obligând-o să se ridice în picioare și să repete ceea ce a spus, ceea ce este intimidant.

Aceste metode de abordare sunt reminiscente ale unor regimuri autoritare. Nu este singura care este ridicată în picioare; el aplică această practică și altor studenți, dar pentru a-i lauda sau a-i felicita. Totuși, pentru această colegă a spus la un curs: 'Te învăț eu psihologie, dar o să te doară'."

„Una dintre colege a fost corectată constant în privința poziției, deși aceasta nu avea un comportament inadecvat; pur și simplu stătea pe scaun cu mâinile în spate. Pentru a-i corecta postura, profesorul i-a adus două markere, punându-i mâinile pe genunchi, încălcându-i spațiul personal și dovedind lipsă de respect.

Aceeași colegă a fost întrebată în primele laboratoare câte relații sexuale a avut în săptămâna respectivă, precizând că nu e obligatoriu să răspundă, deși mențiunea în sine nu anulează impertinența întrebării.

Răspunsul universității

După trei săptămâni, universitatea a solicitat informații suplimentare de identificare din partea studenților pentru a demara o anchetă internă, deși lista plângerilor era semnată și documentul a fost trimis de pe o adresă de email validă.

Studenții au răspuns, reiterându-și asumarea conținutului sesizării și menționând că au depus inițial plângerea la conducerea departamentului de Psihologie și la decanul facultății.

„Considerăm că asumarea numelui, prenumele și semnătura noastră, împreună cu anul de studii care ne atestă calitatea de studenți, sunt suficiente pentru a ne identifica. De asemenea, avem o adresă de email instituțională, la care am fost anunțați de mesajul Comisiei de Etică”, au subliniat aceștia.

Reacția universității la investigație

După publicarea articolului pe Investigatoria, ULBS a comunicat că o investigație este în curs de desfășurare de patru luni.

„În urma investigației derulate de Investigatoria Press, cu privire la un cadru didactic al ULBS, confirmăm că există o sesizare depusă la Comisia de Etică a ULBS, care se află în proces de cercetare.
 Orice încălcare a normelor legale care are soluții judiciare afectează, într-o măsură variată, imaginea și reputația universității. Nu vom rămâne indiferenți la soluțiile legale propuse de autoritățile competente.”

Site-ul de investigații a încercat să obțină un comentariu de la profesorul Eugen Iordănescu, dar acesta a refuzat să discute, afirmând: „Nu sunt interesat! Adresați-vă conducerii facultății!”

Mai multe