Ce bijuterie de lux purta Ceaușescu, în momentul execuției. Cine a luat-o după moartea lui

12 martie 2024 16:47   Național

Nu este un aspect stilistic faptul că Nicolae și Elena Ceaușescu duceau o viață de lux, în timp ce cetățenii țării lor mureau de foame. Aceasta era o realitate cruntă. O dovadă elocventă în acest sens este ceasul de lux pe care dictatorul îl purta în momentul execuției, un Rolex evaluat la câteva mii de dolari.

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost executați în decembrie 1989, la Târgoviște, după un proces cu aparențe de legalitate. Condu­cătorii comuniști au fost găsiți vinovați de genocid și de subminarea economiei naționale, primind sentința de moarte prin împușcare.

În momentul execuției, Elena Ceaușescu purta un palton Yves Saint Laurent, echivalentul prețului unei mașini Dacia noi. Pe de altă parte, Nicolae Ceaușescu avea pe încheietura mâinii un ceas Rolex, un cadou de la soția sa cu ocazia aniversării.

În timpul procesului, dictatorul consulta periodic ceasul, alimentând speculațiile despre existența unui dispozitiv de comunicație în acesta. Ceasul, un model Rolex Oyster Perpetual Datejust, a fost confiscat de procurori după asasinarea lui Ceaușescu și este evaluat azi la peste 30.000 de euro.

În documentele oficiale, ceasul este descris ca fiind un "ceas de mână bărbătesc, marca Rolex-Oister-perpetual day-date, realizat din metal alb, cu brățară din același material și culoare".

Ceasul Tovarășului și soarta sa

La 4 aprilie 1992, procurorii Secției Parchetelor Militare din Parchetul General au predat aceste obiecte la Banca Națională, stabilind că acestea vor fi supuse unei expertize. Cu toate acestea, există suspiciuni că raportul de expertiză al Băncii Naționale nu a ajuns niciodată la Parchetul Militar. 

Indiferent de circumstanțe, Rolex-ul și bijuteriile purtate de cei doi în momentul execuției ar trebui să fie în posesia sau sub supravegherea Ban­cii Naționale.

De-a lungul timpului, diverse obiecte care au aparținut familiei Ceaușescu au fost vândute la licitație. Printre acestea s-au numărat piese de vestimentație, teza de doctorat semnată de Elena Ceaușescu sau daruri primite în cadrul delegațiilor oficiale.

Mai multe