Ce categorii de români vor avea pensiile înghețate după recalcularea din septembrie 2024
Noi detalii cu privire la recalcularea pensiilor românilor. Există mai multe categorii de seniori care vor avea veniturile înghețate. Sunt vizaţi cei care au lucrat în condiţii speciale sau deosebit de periculoase, dar este vorba și despre românii care vor ieşi la pensie după 1 septembrie.
Se semnează contractul pentru softul informatic
Casa Naţională de Pensii semnează în câteva zile contractul pentru softul informatic care va fi folosit pentru recalcularea pensiilor a milioane de români. Dosarele au fost digitalizate aproape în totalitate, iar românii urmează să primească deciziile de recalculare. De asemenea, există şi două categorii de pensionari care vor rămâne cu veniturile îngheţate.
Cine riscă să rămână cu pensiile înghețate
Primii dintre pensionari sunt cei care au ieşit la pensie pe legea 263. După noua formulă de calcul, le-ar scădea pensiile, însă cum legea prevede şi că veniturile nu vor scădea, românii vor avea pensiile îngheţate. Apoi, sunt vizaţi cei care au lucrat în condiţii speciale sau deosebit de periculoase, însă se face referire la viitorii pensionari.
Este vorba despre românii care vor ieşi la pensie după 1 septembrie, după noua lege a pensiilor. Pentru aceştia va scădea punctajul, având în vedere că după noua lege nu se mai ia în calcul punctajul suplimentar oferit de condiţiile de muncă.
Ce a declarat șeful Casei de Pensii
Șeful Casei de Pensii Daniel Baciu a declarat că nicio o pensie nu va scădea, iar în cazul pensiilor mici se vor înregistra creșteri semnificative. „În perioada următoare, vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.
Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare", a transmis Daniel Baciu.
Formulă de calcul noua lege a pensiilor
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.
Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.
Ce prevede, de fapt, noua lege a pensiilor
Legea 360/2023 stabilește, printre altele, și schimbarea modului în care sunt calculate veniturile pensionarilor, vizând „asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice”.