Pensii duble pentru o anumită categorie de români

Începând cu luna septembrie a acestui an, românii vor beneficia de recalcularea pensiilor conform unei noi legi care promite majorări semnificative, potrivit reprezentanților Casei de Pensii. Această inițiativă are potențialul de a dubla anumite pensii și de a aduce un suflu nou în viața financiară a celor care au dedicat ani buni pieței muncii, dar au fost plătiți insuficient.

Pensii. Foto: arhiva.
Pensii. Foto: arhiva.

Recalcularea va aduce beneficii mari pentru cei cu stagiul complet de cotizare

Conform declarațiilor șefului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, recalcularea va aduce beneficii semnificative pentru cei cu stagiul complet de cotizare, dar cu salarii mici. Astfel, acești pensionari vor înregistra o creștere majoră a veniturilor, reprezentând o schimbare binevenită în contextul economic actual.

Potrivit informațiilor furnizate de Daniel Baciu, pensionarii cu un stagiu de cotizare de peste 25 de ani vor primi un bonus suplimentar. De exemplu, pensiile actuale de 2200 de lei ar putea să crească cu mai mult de 30%, aproape că se vor dubla, conform oficialului CNPP. Un exemplu concret oferit de Baciu ilustrează că o persoană cu 47 de ani de cotizare va beneficia de puncte de stabilitate, iar pensia sa ar putea crește cu peste 30%, depășind astfel suma de 3000 de lei lunar.

Recalcularea pensiilor se va aplica începând cu luna septembrie 2024, iar noua formulă de calcul va ține cont de stagiile diferite de cotizare. Aceasta reprezintă o abordare echitabilă, având în vedere că fiecare individ a contribuit în mod diferit la sistemul de pensii.

Cum se realizează majorarea pensiilor

Cum se realizează majorarea pensiilor? Formula de calcul, conform declarațiilor oficiale, se bazează pe numărul de ani lucrați, salariul net și punctele de stabilitate. De exemplu, pentru cei care au lucrat 25 de ani cu un salariu net de 2000 de lei, recalcularea presupune aplicarea formulei: 25 de ani X 0,52 X 81 de lei, rezultând o pensie lunară de 1300 de lei.

Pentru cei cu o experiență de 35 de ani și un salariu net de 2000 de lei, recalcularea implică formula 35 de ani X 0,52, la care se adaugă punctele de stabilitate, obținându-se astfel o cifră finală reprezentativă pentru noua valoare a pensiei.

Recalcularea pensiilor se anunță a fi un pas important pentru îmbunătățirea nivelului de trai al pensionarilor din România. Cu toate acestea, rămâne de văzut cum va afecta această măsură sistemul de pensii pe termen lung și dacă va contribui la o echilibrare a disparităților financiare dintre pensionarii cu venituri mari și cei cu venituri mici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net