Ce este total interzis să faci de Ignat! Și de ce trebuie să vezi sânge pe 20 decembrie
Ignatul sau tăiatul porcului este un eveniment important pentru români. Are loc în fiecare an, în ziua de 20 decembrie, iar sângele este elementul central. Porcul și sângele lui simbolizează norocul, belșugul și fertilitatea. Iată ce nu ai voie să faci în această zi!
Pe 20 decembrie se taie porcul
Pe vremuri, porcii se sacrificau în ziua de 20 decembrie, atunci când este prăznuit Sfântul Mucenic Ignație. Tradiția se păstrează și astăzi cu sfințenie în unele zone, mai ales că există o mulțime de superstiții legate de această sărbătoare. Se spune că cei care aleg să taie porcul mai devreme sau mai târziu de 20 decembrie, vor avea ghinion în noul an, scrie ego.ro.
În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă. Femeia, de obicei, se ocupă de tranşarea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuţitul asupra porcului sacrificat, zicând: „Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi”.
Ignatul cade în plin post al Crăciunului
Ignatul cade întotdeauna în plin post al Crăciunului, dar uneori obiceiurile şi tradiţiile, cum sunt şi cele de Ignat, sunt atât de puternic înrădăcinate, încât nu pot fi oprite nici chiar de regulile foarte stricte impuse de Biserică.
După tăiere, urmează pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare. Conform tradiţiei, friptura se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. De obicei, masa se aşază în curte. Se mănâncă în picioare şi se bea ţuică fiartă.
Tradiții legate de Ignat
Sângele animalului, amestecat cu mei şi lăsat să se usuce, este bun pentru afumat copiii când se sperie sau când au guturai. După sacrificarea porcului, în casă este adusă mai întâi căpăţâna porcului, cu râtul înainte, ca să meargă bine treaba în gospodărie. Totodată, în anumite zone ale ţării există obiceiul ca stăpânul casei să ia din sângele scurs din porc şi să deseneze o cruce pe fruntea copiilor, pentru ca aceştia să crească rumeni şi sănătoşi.
Părul de porc se păstrează şi cu el se afumă copiii atunci când se crede ca sunt deocheaţi. Cu el se afumă şi adăposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor sălbatice. Totodată, diferite organe ale porcului sacrificat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale omului sau animalelor şi în practici magice de vindecare a unor boli atribuite deochiului, spiritelor malefice.
Ce nu au voie să faci de Ignat
Gospodinele nu au voie să spele, să coase sau să măture prin casă. Se spune că persoanele care văd sânge în ziua de Ignat se vor bucura de noroc, de belșug și fertilitate și vor fi ferite de boli în anul care vine.