Pe ce dată pică anul acesta Ignatul. E printre puținele tradiții rămase de la daci

Cunoscută în popor sub numele de Ziua de Ignat, această zi este destinată tăierii porcilor și este o tradiție mult mai veche decât creștinismul. Mai exact, datează de pe vremea dacilor. Când e Ignatul în 2023.

Pe ce dată pică anul acesta Ignatul / Foto: Pixabay
Pe ce dată pică anul acesta Ignatul / Foto: Pixabay

Ignatul este o tradiție care datează de pe vremea dacilor. Strămoșii erau de părere că în zilele de 21-22 decembrie să dă lupta între întuneric și lumină, cu alte cuvinte, solstițiul de iarnă era considerat definitoriu pentru ca lumina să câștige, drept urmare dacii încercau să îl ajute pe soare pentru ca divinitatea întunericului să nu pună stăpânire pe lume.

Astfel, sacrificând un animal, adică porcul, hrăneau soarele. Totodată, porcul era considerat ca făcând parte din lumea întunericului, de aceea a fost ales pentru a fi sacrificat. După solstițiul de iarnă, ziua începe să se mărească, acesta fiind semnul triumfului luminii asupra întunericului.

De altfel, și Crăciunul este o sărbătoare a vieții și a luminii. Ziua sacrificării porcului era o tradiție și la romani. Mai exact, în perioada Crăciunului, creștinii sărbătoreau Saturnaliile, cărbătoare începea cu sacrificarea unui scroafe în Templul lui Saturn. „Se dezlegau picioarele zeului, ca semn al libertăţii sărbătorilor. Se făcea acest sacrificiu al animalului şi se continua cu rugile înălţate de preot”, spune scriitorul și istoricul Sergiu Prapogescu, relatează evz.ro.

Când e Ignatul în 2023

Potrivit tradițiilor păstrate de sute de ani, dacă porcul nu este tăiat de Ignat, atunci nu se mai îngrașă. Pe de altă parte, femeile care muncesc de Ignat vor avea de suferit. Totodată, se mai spune că cei care nu au un porc gras de Crăciun, nu au cunoscut cu adevărat fericirea.

Ignatul este pe 20 decembrie – în această zi se sacrifică porcii pentru Crăciun. Bărbații taie animalul, iar femeile pregătesc bucățile tradiționale din carnea lui. De la tobă, liber, caltaboș, pomana porcului, cârnați, slănină și multe altele, carnea de porc este nelipsită de pe masa românului în ziua de Crăciun. La fel ca și în cazul altor sărbători, și Ziua de Ignat este una plină de tradiții, mai ales în zonele rurale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Orasul Vilnius FOTO getyourguide.com
image
image
image
image
image
image
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
ion luca caragiale captura video jpg
church 407846 1280 jpg
liturgy 5003278 1280 jpg
cel mai lung cuvânt din lume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net