Ce pensie va primi un român cu un salariu de 5.000 de lei, după 35 de ani de muncă

4 aprilie 2023 9:47   Național
Ultima actualizare:

După 35 de ani de cotizat la stat, în funcție de leafa obținută în toți acești ani, este posibil să nu te alegi cu o pensie care să-ți asigure liniștea la bătrânețe. Cel puțin nu în condițiile de calculare a pensiei din acest moment. 

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie, scriu cei de la Adevărul.

Cum se calculează pensia

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică”, se arată în informațiile de la CNPP.

Nu se iau în considerare venituri neimpozabile

Punctajele anuale se adună, iar totalul se împarte la „stagiul complet de cotizare”, adică la vechimea totală a contribuabilului. Așa ajungem la „punctajul mediu anual” al fiecărui pensionar, adică acel număr de puncte pe care fiecare a reuşit să-l acumuleze de-a lungul vieții sale profesionale.

Este bine de știut că, nu se iau în considerare veniturile neimpozabile, rezultate din diverse înțelegeri cu angajatorii. Practic, la calculul pensiei de stat contează numai leafa obținută şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.

Valoarea pensiei este în permanentă schimbare, deoarece este un raport continuu între veniturile câştigate de o persoană şi salariul mediu brut pe economie din fiecare perioadă. Însă, un lucru este cert! Cu cât leafa medie brută e mai mare, cu atât creşte „punctul de pensie”.

Pensie de doar 1.275 de lei pentru un român care are o leafă de 4.000 de lei/net

Să luăm un exemplu concret. Un angajat care căruie îi intră acum în buzunar o leafă de 4.000 de lei, ar urma să primească, și asta după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei. Adică, undeva la 265 de euro. În această sitație, se pare că degeaba lucrezi 35 de ani. Doar un salariu enorm îți poate asigura bătrâneți lipsite de griji.

Luând în calcul un salariu brut de 7.000 de lei, pensionarea în 2033, fără contribuții la pensiile private, pensia de stat ar fi de 2.180 lei, iar în cazul unui salariu brut de 8.000 de lei (4.700 lei net), pensia ar fi de aproape 2.500 de lei, potrivit adevarul.ro.  

Mai multe