Ce salariu are un operator de la numărul de urgență 112

3 ianuarie 2022 7:50   Național

Sperăm că nu ai fost niciodată pus în situația de a suna la 112 însă, cine a făcut-o știe că la celălalt capăt al firului răspunde, de obicei, o doamnă. Este operator și cu asta se ocupă: preia urgențele și alertează salvatorii: poliția, ambulanța, pompierii. În funcție de răspunsul ei, de cât de rapidă este reacția sa ea poate salva vieți omenești. Însă, când vine vorba despre salarii, centralistele nu sunt plătite așa cum ne-am aștepta. Ele încasează sume modeste. 

Serviciul de Telecomunicații Speciale este cel care operează serviciul de urgență 112. În fiecare zi, operatorii preiau mii de apeluri și fac legătura cu dispeceratele de Poliție, Pompieri sau Ambulanță. De asemenea, operatorii sunt instruiți să asiste, prin telefon, apelanții și să le ofere ajutor cât mai repede, luând decizii rapide și corecte, cu un minim de informații.

Poziția de operator în cadrul serviciului respectiv este una stresantă, iar persoana care răspunde apelantului trebuie să fie instruită, pentru a putea lua cele mai bune decizii, depinzând de natura apelului. 

Cum te angajezi la 112

Pentru a avea o minimă şansă să lucrezi ca operator 112 este nevoie să aplici pe site-ul sts.ro sau pe 112.ro. Criteriile de recrutare sunt însă destul de rigide, iar candidaţii trebuie să aibă un dosar curat pentru a fi primiţi în sistem, scrie Adevărul. În primul rând, orice persoană care intenţionează să aplice pentru un job ca operator la serviciul de urgenţă 112 trebuie să ştie că vârsta maximă pentru a fi admis este de 40 de ani, conform site-ului 112.ro. Aceeaşi sursă precizează că un candidat trebuie să aibă cetăţenia română şi domiciliul stabil în România, să cunoască foarte bine şi să aibă capacitatea de a se exprima clar şi corect în limba română. Persoanele care au fost condamnate definitiv sau cei care au executat o pedeapsă cu închisoarea nu pot aplica pentru un job în cadrul STS. Nici măcar cei care se află în timpul urmăririi penale nu pot fi luaţi în considerare pentru un post în acest serviciu.

Ce salariu are un operator de la 112

Potrivit redactia.ro, salariul pe care l-ar încasa lunar o persoană, care este la nivelul unui începător, ar fi salariul minim pe economie, la care se adaugă bonurile de masă și sporurile – fie ele de weekend, de noapte, de vechime. Astfel, un începător ar putea încasa puțin peste 2000 de lei. De asemenea, un operator 112 ar putea încasa și suma de 4000 de lei. 

La nivel național, există 41 de centre cu operatori care pot prelua apelurilor de urgență. Numărul unic de urgență 112 este disponibil gratuit la nivelul întregii țări și poate fi apelat din toate rețelele de telefonie fixă sau mobilă. 

Când apelezi la 112

– Accidente rutiere, la metrou, feroviare, de aviaţie, navale

– Accidente montane, în peșteri, canioane

– Accidente determinate de factori de mediu

– Alunecări de teren

– Avarii sau accidente industriale

– Explozii

– Incendii

– Arsuri termice – electrice – chimice

– Cutremure

– Fenomene hidrologice/meteo periculoase

– Fulgeraţi/trăsniţi

– Prăbuşiri utilaje – constructii – arbori

– Agresiuni animale cu victime, pericol de agresiune insecte, animale

– Persoană inconştientă

– Persoane conştiente căzute în locuri publice

– Intoxicaţii

– Probleme respiratorii severe

– Hemoragie gravă

– Febră

– Leşin

– Conflicte şi agresiuni fizice

– Lovire sau alte violenţe

– Omor/pruncucidere

– Rele tratamente aplicate minorilor

– Tâlhărie

– Furturi

– Înşelăciune

– Folosire armament, găsire muniție/elemente de armament

– Distrugeri de bunuri

– Droguri consum/trafic

– Evadare

– Tentativă suicid

– Tulburarea liniştii şi ordinii publice

– Persoane dispărute/găsite, persoane rătăcite

– Transport ilegal masă lemnoasă

– Pichet/miting de protest

Mai multe