Ce se întâmplă cu salariile din România? Anunțul important făcut de Ministerul Muncii

14 mai 2024 17:07   Național

Noi schimbări pentru angajații din România! Salariul minim brut urmează să țină cont de puterea de cumpărare, cât și de nivelul câştigului salarial mediu brut şi de productivitatea muncii.

Potrivit informațiilor de la adevarul.ro, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) a publicat un comunicat în care menționează că s-au organizat consultări cu partenerii sociali din sindicate şi patronate. Aceste consultări au avut ca scop introducerea în legislație a Directivei Europene care vorbește despre stabilirea unui salariu minim brut pe țară, garantat în plată.

„Formula care va fi stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii. Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, economice şi de evoluţia indicatorilor economici”, a explicat MMSS.

Ce se întâmplă cu salariile din România

Blocul Național Sindical a atras atenția asupra faptului că 15% dintre angajații cu timp complet din țara noastră au salarii brute la nivelul celui minim pe țară.

„Blocul Naţional Sindical atrage atenţia asupra sistemului salarial din România! 15% din salariaţii cu contracte de muncă cu timp complet au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe ţară. Pentru cele mai mici 40% din salariile din România (salarii aferente contractelor cu normă întreagă), salariul mediu brut era în luna februarie de 3.362 lei, cu doar 62 de lei peste salariul minim.

La polul opus, pentru cele mai mari 10% din salarii, salariul mediu brut era în luna februarie de 37.375 lei, de zece ori mai mare decât salariul minim pe economie”, precizează BNS.

În cursul zilei de luni, BNS, alături de 29 de federații afiliate, au organizat un protest în fața Guvernului României. Aceștia au cerut o demarare de urgență a reformei fiscale în țara noastră, cât și reducerea fiscalității pe muncă. În februarie 2024, undeva în jur de 60% dintre angajați au avut salarii brute pentru contractele de muncă sub câştigul salarial mediu brut pe ţară.

Mai multe