Ce se întâmplă dacă ai o pensie mai mică după recalculare! Veste uriașă pentru pensionari

19 iunie 2024 16:57   Național

Șeful Casei Naționale de Pensii a oferit noi detalii despre marea recalculare a pensiilor. A explicat ce se întâmplă în cazul celor care vor ieși cu un venit mai mic: „pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”. Amintim că decizia de recalculare va fi trimisă prin plic, prin Poșta Română. 

Pensie mai mică după recalculare? Ce spune președintele Casei Naționale de Pensii 

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a vorbit pentru Digi24.ro despre marea recalculare a veniturilor seniorilor. „Da, lucrul acesta este prevăzut clar în lege, noi respectăm exact legea, vorbim de legea 360. Dacă în această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată,” a declarat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.

Decizia de recalculare va fi trimisă în plic 

Unii români vor beneficia de creșteri ale pensiei şi cu până la 90%, de la 1 septembrie. Este vorba despre pensionarii care au muncit mult şi au un stagiu de cotizare de peste 40 de ani. De asemenea, peste trei milioane de pensionari primesc bani în plus din septembrie, după recalcularea pensiilor.

Decizia de recalculare a pensiei va fi trimisă în plic, prin Poșta Română, fiecărui pensionar, pentru ca procesul de recalculare să se poată finaliza până în luna septembrie, a declarat președintele CNPP la Digi24. În cazul în care un pensionar nu este acasă când vine poștașul, plicul cu decizia sa va rămâne o perioadă de câteva zile la oficiul poștal.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Noua formulă de calcul i-a bulversat pe mulți pensionari deși la prima vedere pare simplă. Cel mai important lucru la recalculare îl reprezintă numărul de ani munciți.  Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, respectiv prin Legea 360/2023. 

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial. Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi au intrat în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe vor fi din septembrie.

Mai multe