Cine sunt pensionarii cărora nu le va crește pensia de la 1 septembrie. Vești proaste pentru aproape 1 milion de oameni
Aproximativ 1,8 milioane de români nu vor primi nicio creștere a pensiei după procesul de recalculare, la care se lucrează intens în ultima perioadă. Anunțul a fost făcut de șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.
Conform acestuia, este vorba despre pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Cu toate acestea, ei au beneficiat de o indexare de 13,8% la începutul anului și vor continua să beneficieze anual de indexarea prevăzută de lege.
Pensionarii ale căror venituri vor rămâne neschimbate
Printre acești pensionari se numără și români ale căror venituri vor rămâne neschimbate. Prof. Anton Hadăr a explicat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN cine sunt aceștia. Potrivit profesorului, cei dezavantajați sunt cei care au ieșit la pensie în ultimii patru ani și cei care au lucrat în condiții speciale de muncă.
„Pentru cei cu grupe de muncă, dar nu toți, pensia nu va crește decât dacă au avut puncte de stabilitate și ani de muncă. În cazul acestora, valoarea punctului de referință (VPR) este deja foarte mare. De exemplu, la CFR, cine a lucrat doar la Calea ferată are un VPR de 101. Acești pensionari, dacă nu au avut ani de muncă suplimentari, nu pot recupera. Ei ar putea aștepta doi ani sau chiar până în 2026 pentru o creștere a pensiei.
În alte zone miniere, VPR-ul poate ajunge la 135 sau 142. Acești pensionari ar putea aștepta 5-6 ani pentru o majorare a pensiilor înghețate.
Există și alți colegi care au lucrat în aceleași condiții și care au pensii mult mai mici și trebuie să urce. Acesta este principiul legii”, a explicat prof. Anton Hadăr.
Ce se întâmplă cu românii care au lucrat în condiții deosebite
Conform noii legi, cei care lucrează în condiţii deosebite sau speciale beneficiază de un număr suplimentar de 0,25 sau 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfășurat activități în aceste condiții.
Vechea lege a pensiilor prevedea majorarea punctajelor lunare realizate în acele perioade cu 25% sau 50%, în funcție de grupă. Diferența de calcul între cele două legi poate genera o pierdere de până la 7 puncte pentru pensionarii care au lucrat în condiții speciale, ceea ce se traduce printr-o pensie mai mică.
Locurile de muncă în condiții deosebite sau speciale sunt considerate a fi cele care pot conduce în timp la îmbolnăviri profesionale.