Certificatele de vaccinare ale copiilor, valabile nelimitat
Certificatele digitale COVID nu mai sunt necesare pe teritoriul României, în urma ridicării restricțiilor. Însă avem în continuare nevoie de ele atunci când călătorim în străinătate. În cazul adulților, ele pot fi folosite maximum 9 luni de la vaccinarea cu schemă completă, fiind nevoie de doza booster pentru a le prelungi valabilitatea. Ca o noutate, copiii de 12 – 18 ani sunt exceptați de la această regulă.
Copiii nu trebuie să-și facă doza booster pentru a prelungi valabilitatea certificatului
Veste bună pentru copii! Certificatele lor de vaccinare nu vor expira după trecerea a 270 de zile de la imunizarea cu schemă completă, a anunțat Comisia Europeană. Noile norme adoptate marți îi scutesc pe minori de la obligația de a-și face o doză booster pentru a prelungi valabilitatea certificatului digital.
În România, vaccinarea copiilor de peste 12 ani a început la 2 iunie 2021. Așadar, din aprilie 2022, certificatele celor mici încep să atingă pragul de 9 luni. Deși, în urma unei recomandări din partea EMA, a fost autorizată doza booster începând cu vârsta de 12 ani, nu toate statele o recomandă. Prin urmare, s-a decis ca booster-ul să nu mai fie o condiție pentru prelungirea valabilității certificatului digital COVID, la copii. Astfel, în vara aceasta, ei vor putea călători fără restricții în străinătate.
„Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanţe. În urma discuţiilor cu experţi din domeniul sănătăţii publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire. Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.
Excepţia pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani se va pune în aplicare în etapa de verificare, prin adaptarea aplicaţiilor mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale. Până la 6 aprilie 2022, statele membre trebuie să efectueze adaptările tehnice necesare pentru aplicarea acestei derogări. Deocamdată, certificatele de vaccinare ale copiilor de peste 12 ani vor avea termen de valabilitate nelimitat.
Certificatele adulților, valabile 9 luni
Potrivit unei directive europene, de la 1 februarie 2022, certificatul verde digital privind COVID al persoanelor de peste 18 ani are o valabilitate de 9 luni de la imunizarea cu schemă completă. Pentru a-i prelungi valabilitatea și a putea călători în străinătate, adulții au nevoie de o doză booster de vaccin.
Ce se întâmplă dacă nu sunteți vaccinați
Atât copiii, cât și adulții care nu sunt vaccinați sau care nu vor să-și mai facă doza booster pot merge în vacanțe peste hotare cu test negativ COVID, sau demonstrând că au trecut prin boală în ultimele 6 luni. Certificatul digital al UE privind COVID a intrat în vigoare de la 1 iulie 2021.
În România, boosterul se poate face după 4 luni
În România, administrarea dozei booster a început la 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit 6 luni de la schema completă. Între timp, Omicron a venit să schimbe un pic regulile. Începând cu 17 ianuarie 2022, țara noastră a urmat modelul altor state și a redus la 4 luni termenul minim pentru administrarea dozei booster. O pot face inclusiv copii. Asta după ce s-a dovedit că două doze de vaccin nu ne mai protejează așa de bine în fața noii variante de COVID, care a dezvoltat un număr atât de mare de mutații. Până la 27 martie 2022, în România, erau vaccinate cu doză booster 2.564.939 de persoane. Cu schemă completă sunt doar 8 milioane de oameni.
Aveți un pont sau mai multe informații pe subiect? Scrieți-ne pe adresa pont@click.ro.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.