Doza booster, necesară din februarie, pentru călătorii. Cine trebuie să o facă
Persoanele care s-au vaccinat în primăvara anului trecut, la începutul campaniei, trebuie neapărată s-și facă doza booster, dacă vor să-și prelungească valabilitatea certificatului verde COVID. Potrivit unei directive europene, de la 1 februarie, documentul de călătorie va avea o valabilitate de 9 luni.
Certificatul verde digital privind COVID urmează să fie valabil, începând cu 1 februarie 2022, timp de doar 9 luni de la vaccinarea cu schemă completă, nu până pe 30 iunie, cum stabileau actualele reguli. Astfel, persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie, pentru a-și prelungi valabilitatea documentului.
Certificatul COVID, valabil doar 9 luni
Deocamdată, măsura se aplică doar în cazul călătoriilor în statele UE, nu și în interiorul țării, pentru vizite la mall sau la restaurant. În țara noastră, o astfel de decizile privind valabilitatea certificatului digital COVID va fi luată de CNSU, dacă situația epidemiologivă o va impune, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. „Pentru călătorii în state UE, valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depăşească 9 luni de la încheierea schemei de vaccinare. S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcţiune această directivă europeană”, a declarat Rafila.
Ca să înțelegeți mai bine, cei care v-ați vaccinat în august, de exemplu, nu trebuie să vă faceți boosterul acum, certificatul vostru digital este încă valid. Cei vaccinați în martie-aprilie-mai e bine să vă faceți boosterul până la 1 februarie dacă intenționați să călătoriți în străinătate. Potrivit ministrului Sănătății, doza booster ar prelungi pe termen nedefinit valabilitatea certificatului COVID.
Boosterul se poate face după 4 luni
În România, administrarea dozei booster a început la 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit 6 luni de la schema completă. Între timp, Omicron a venit să schimbe un pic regulile. Începând cu 17 ianuarie 2022, țara noastră a urmat modelul altor state și a redus la 4 luni termenul minim pentru administrarea dozei booster. Asta după ce s-a dovedit că două doze de vaccin nu ne mai protejează așa de bine în fața noii variante de COVID, care a dezvoltat un număr atât de mare de mutații, încât poate eluda parțial răspunsul imun post-vaccinare și post-infecție.
Avantaje: Ne protejează mai bine în fața Omicron
Schema completă de vaccinare oferă o eficacitate de doar 35% în fața unei posibile infectări cu Omicron, însă doza booster crește protecția la 75%. „Protecția față de infecție la persoanele vaccinate sau de reinfecție la cei trecuți prin boală este scazută pentru Omicron”, au avertizat încă de anul trecut reprezentanții RO Vaccinare. „În cazul Omicron, cei cu două doze e ca și cum nu s-ar fi vaccinat. Totuși, sunt protejați de formele severe de boală, față de spitalizare și deces, de aceea e important să se vaccineze. În plus, încă circulă varianta Delta”, susține medicul Octavian Jurma.
2,3 milioane de români au făcut doza 3
În prezent, campania de vaccinare stagnează. Puțin peste 3.000 de persoane pe zi decid să se imunizeze pentru prima dată anti-COVID. La doza booster, însă, se prezintă mai mulți, circa 10.000 de români pe zi. Până duminică seara, își făcuseră această doză de rapel 2.298.641 de persoane, iar până luni cu siguranță s-a trecut de 2,3 milioane. Asta înseamnă un procent de circa 43% dintre persoanele eligibile în acest moment la nivel național pentru doza booster.
Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!