Doza booster, necesar─â din februarie, pentru c─âl─âtorii. Cine trebuie s─â o fac─â

#Coronavirus 24 ianuarie 2022

Persoanele care s-au vaccinat în primăvara anului trecut, la începutul campaniei, trebuie neapărată s-și facă doza booster, dacă vor să-și prelungească valabilitatea certificatului verde COVID. Potrivit unei directive europene, de la 1 februarie, documentul de călătorie va avea o valabilitate de 9 luni.

image
5,26 de milioane de români sunt eligibili pentru doza 3 (foto: RO Vaccinare)

Certificatul verde digital privind COVID urmează să fie valabil, începând cu 1 februarie 2022, timp de doar 9 luni de la vaccinarea cu schemă completă, nu până pe 30 iunie, cum stabileau actualele reguli. Astfel, persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie, pentru a-și prelungi valabilitatea documentului.

Certificatul COVID, valabil doar 9 luni

image

Deocamdat─â, m─âsura se aplic─â doar ├«n cazul c─âl─âtoriilor ├«n statele UE, nu ╚Öi ├«n interiorul ╚Ť─ârii, pentru vizite la mall sau la restaurant. ├Än ╚Ťara noastr─â, o astfel de decizile privind valabilitatea certificatului digital COVID va fi luat─â de CNSU, dac─â situa╚Ťia epidemiologiv─â o va impune, a precizat ministrul S─ân─ât─â╚Ťii, Alexandru Rafila. ÔÇ×Pentru c─âl─âtorii ├«n state UE, valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungit─â dac─â persoanele se vaccineaz─â cu doza booster ├«ntr-un interval care s─â nu dep─â┼čeasc─â 9 luni de la ├«ncheierea schemei de vaccinare. S-ar putea s─â avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dac─â dup─â data de 1 februarie va intra ├«n func┼úiune aceast─â directiv─â european─âÔÇŁ, a declarat Rafila.

Ca s─â ├«n╚Ťelege╚Ťi mai bine, cei care v-a╚Ťi vaccinat ├«n august, de exemplu, nu trebuie s─â v─â face╚Ťi boosterul acum, certificatul vostru digital este ├«nc─â valid. Cei vaccina╚Ťi ├«n martie-aprilie-mai e bine s─â v─â face╚Ťi boosterul p├ón─â la 1 februarie dac─â inten╚Ťiona╚Ťi s─â c─âl─âtori╚Ťi ├«n str─âin─âtate. Potrivit ministrului S─ân─ât─â╚Ťii, doza booster ar prelungi pe termen nedefinit valabilitatea certificatului COVID.

Boosterul se poate face dup─â 4 luni

├Än Rom├ónia, administrarea dozei booster a ├«nceput la 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au ├«mplinit 6 luni de la schema complet─â. ├Äntre timp, Omicron a venit s─â schimbe un pic regulile. ├Äncep├ónd cu 17 ianuarie 2022, ╚Ťara noastr─â a urmat modelul altor state ╚Öi a redus la 4 luni termenul minim pentru administrarea dozei booster. Asta dup─â ce s-a dovedit c─â dou─â doze de vaccin nu ne mai protejeaz─â a╚Öa de bine ├«n fa╚Ťa noii variante de COVID, care a dezvoltat un num─âr at├ót de mare de muta╚Ťii, ├«nc├ót poate eluda par╚Ťial r─âspunsul imun post-vaccinare ╚Öi post-infec╚Ťie.

Avantaje: Ne protejeaz─â mai bine ├«n fa╚Ťa Omicron

Schema complet─â de vaccinare ofer─â o eficacitate de doar 35% ├«n fa╚Ťa unei posibile infect─âri cu Omicron, ├«ns─â doza booster cre╚Öte protec╚Ťia la 75%. ÔÇ×Protec╚Ťia fa╚Ť─â de infec╚Ťie la persoanele vaccinate sau de reinfec╚Ťie la cei trecu╚Ťi prin boal─â este scazut─â pentru OmicronÔÇŁ, au avertizat ├«nc─â de anul trecut reprezentan╚Ťii RO Vaccinare. ÔÇ×├Än cazul Omicron, cei cu dou─â doze e ca ╚Öi cum nu s-ar fi vaccinat. Totu╚Öi, sunt proteja╚Ťi de formele severe de boal─â, fa╚Ť─â de spitalizare ╚Öi deces, de aceea e important s─â se vaccineze. ├Än plus, ├«nc─â circul─â varianta DeltaÔÇŁ, sus╚Ťine medicul Octavian Jurma.

2,3 milioane de români au făcut doza 3

├Än prezent, campania de vaccinare stagneaz─â. Pu╚Ťin peste 3.000 de persoane pe zi decid s─â se imunizeze pentru prima dat─â anti-COVID. La doza booster, ├«ns─â, se prezint─â mai mul╚Ťi, circa 10.000 de rom├óni pe zi. P├ón─â duminic─â seara, ├«╚Öi f─âcuser─â aceast─â doz─â de rapel 2.298.641 de persoane, iar p├ón─â luni cu siguran╚Ť─â s-a trecut de 2,3 milioane. Asta ├«nseamn─â un procent de circa 43% dintre persoanele eligibile ├«n acest moment la nivel na╚Ťional pentru doza booster. 

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News!

irina tanase 13 jpg
andre JPG
anamaria prodan portret 0 jpeg
Pensionari din România jpg
00032 jpg
salariu copy jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
kourtney kardashian si travis
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
bone ferenc criminal bihor motiv crima 770454 webp
telefon jpeg
shaorma jpeg
Pensionari din România jpg
crima spania png
Regina Elisabeta a II-a inspectează garda de onoare în timpul ceremoniei cheilor la Palatul Holyroodhouse în Edinburgh Scoţia FOTO Guliver / Getty Images /  Jeff J Mitchell