Clădirea din România, construită în 1704, unde se află cel mai înalt turn din țară. A ars în 1739

21 noiembrie 2024 23:00   Național

Nenumărați români trec zilnic pe lângă această clădire din București, însă doar foarte puțini știu cât de importantă este, cu adevărat, pentru istoria orașului. Nu doar că este cel mai vechi spital din București, dar, cândva, adăpostea și cea mai înaltă clădire de la acea vreme.

Atunci când trecem pe lângă Spitalul Colțea, din centrul orașului, vom observa imediat frumusețea acestei clădiri, care arată mai mult ca un palat, decât un spital. Însă, nu doar valoarea estetică face din acest spital un monument important al Capitalei, ci și istoria pe care o are în spate.

Spitalul Colțea este cel mai vechi spital din Capitală, care încă este folosit. În spatele ridicării lui s-a aflat spătarul Mihail Cantacuzino, care era profund impresionat de performanțele medicale de la „Ospedale di S. Lazzaro e Medicanti”, un spital din Veneția, iar, la acea vreme, unul dintre cele mai moderne din lume.

Spitalul Colțea s-a deschis în 1704

Astfel, în anul 1695, începe construcția Spitalului Colțea, care este terminat și dat în folosință pe 14 decembrie 1704. Terenul pe care a fost construit spitalul a fost dăruit de către vornicul Colțea, iar în semn de mulțumire, s-a decis ca noua instituție să aibă același nume.

Din păcate, nu la foarte mult timp după ce a fost deschis, spitalul a trecut printr-un moment extrem de dificil. El a ars în anul 1739, dar, din fericire, Constantin Mavrocordat, domnitorul Țării Românești, s-a ocupat de renovarea clădirii. Spitalul a fost modernizat și mai târziu, de-a lungul secolului XIX, când și-a extins activitatea.

Aici se afla cea mai înaltă clădire din țară

Un alt motiv pentru care acest spital rămâne în paginile istoriei este faptul că, în 1715, aici se afla cea mai înaltă clădire din țară!

Este vorba despre Turnul Colții, care avea o înălțime de 50 de metri și fusese proiectat de arhitectul olandez Joseph Schiffler. Un călugăr grec care a văzut turnul spunea despre acesta că este una dintre cele mai impunătoare construcții europene, dar, din păcate, nu a rezistat foarte mult timp. În 1802, turnul a fost afectat serios de un cutremur, iar apoi a fost demolat în 1888.

Mai multe