Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
În București există nenumărate clădiri de patrimoniu care au în spate o istorie fascinantă, iar chiar și în ziua de astăzi impresionează datorită frumuseții estetice pe care o au. Însă, foarte puțini români mai știu că, cu multe decenii în urmă, în București a existat un palat impunător, de o frumusețe rară.
Puțini oameni mai știu astăzi că în București a existat cândva un palat impunător, care a dispărut fără urmă cu mult timp în urmă. Palatul Artelor a fost construit în anul 1906, cu ocazția „expozițiuni naționale” de la București. Autoritățile de la acea vreme doreau să sărbătorească mai multe evenimente importante, cum ar fi 40 de ani de domnie a Regelui Carol I, 25 de ani de la proclamarea regatului, dar și 1.800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani.
Astfel, s-a decis ca expoziția să aibă loc pe Dealul Filaretului, unde astăzi găsim Parcul Carol. Construcția a avut loc rapid, proiectul fiind aprobat în mai 1905, iar pe 6 iunie 1906 a fost inaugurată expoziție.
Palatul Artelor a fost construit în mai puțin de un an
Iar inima acestei expoziții era Palatul Artelor, în care se afla „Muzeul trecutului nostru”. Aici erau expuse tablourilor mai multor pictori importanți, cum ar fi Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, dar și Ion Andreescu. De asemenea, sala centrală era dedicată Regelui Carol I, cât și Împăratului Traian.
După finalizarea evenimentului, Palatul este cedat Ministerului de Război, în 1919. În acest punct, în această clădire ajung numeroase piese care, în viitor, urmau să fie trimise la Muzeul Militar.
A fost demolat în 1943
Din păcate, această clădire superbă nu a avut o viață foarte lungă. În 1938, un incendiu puternic afectează Palatul Artelor, care a suferit și o altă lovitură gravă peste doi ani, când Bucureștiul a fost lovit de cutremurul din 1940.
În 1943, Palatul Artelor a fost demolat, deoarece se dorea construcția „Cimitirului Eroilor Neamului”. Acest șantier a fost abandonat vreme de decenii, iar în prezent, pe locul Palatului se află Mausoleul din Parcul Carol, inaugurat în 1963.