Cod portocaliu de caniculă. Temperaturi „deosebit de ridicate” pentru 11 Iunie. Prognoza pe trei săptămâni
Meteorologii au emis o avertizare Cod portocaliu de caniculă pentru 16 județe. Temperaturile vor crește, depășind cu mult valorile normale ale unui început de iunie. Avertizarea este în vigoare în intervalul 11 iunie ora 10.00 - 12 iunie ora 10.00. Cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei şi sudul Moldovei vor înregistra valori deosebit de ridicate.
Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat
În intervalul 11 iunie, ora 10:00 - 12 iunie, ora 10:00, în zonele vizate de avertizarea meteorologilor se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, potrivit unei avertizări emise marți dimineața de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Codul portocaliu va afecta Capitala şi judeţele Tulcea şi Constanţa (parţial) şi Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Buzău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt şi Dolj (integral).
Totodată, în centrul Moldovei şi nordul Olteniei şi pe litoral va fi Cod galben de caniculă. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 şi 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unităţi.
Totodată, pe alocuri nopţile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând şi depăşind uşor 20 de grade.
Prognoza meteo pentru următoarele trei săptămâni
Săptămâna 17.06.2024 – 24.06.2024 Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 24.06.2024 – 01.07.2024 Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile nord-estice și la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 01.07.2024 – 08.07.2024 Mediile valorilor termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru aceeastă săptămână în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval în majoritatea regiunilor, dar cu posibilitatea unui ușor excedent în extremitatea de nord a țării
Se preconizează cea mai călduroasă vară din istorie
Experții avertizează că Europa va fi cuprinsă de valuri de căldură greu de suportat în lunile care urmează.
Germania și țările nordice vor avea temperaturi neobișnuit de ridicate în săptămânile următoare, iar Spania se pregătește de o lungă perioadă caniculară, avertizează experții.
Meteorologii apreciază că lunile iunie, iulie și august au toate tendințe peste medie în ceea ce privește temperatura, potrivit lui Green.
„Temperaturile aerului și ale oceanelor sunt încă astronomic de ridicate. Ele încă persistă”, spune Green.
„Căldura transformă pământul în sine. Iată cum: imaginați-vă că lumina soarelui lovește pământul. Dacă acel pământ este un sol umed, energia de la soare face ca această umiditate să se evapore. Dar dacă nu există multă umiditate, cea mai mare parte a energiei va fi absorbită de pământ și va face pământul mai fierbinte,” explică climatologul John Nielsen-Gammon.
„Deci, pe măsură ce lucrurile se usucă, pe măsură ce rămânem fără apă pentru că se evaporă, toată energia încălzește solul, care apoi încălzește aerul de deasupra solului”, a mai spus climatologul John Nielsen-Gammon.