Cometa secolului continuă să uimească o țară întreagă. Corpul ceresc a făcut spectacol în mai multe zone din România: „Am simțit un sentiment de fericire”

17 octombrie 2024 11:09   Național

Cometa secolului continuă să uimească milioane de români. De această dată, locuitorii din Arad au putut s-o admire pe cer și s-au înghesuit să imortalizeze întregul spectacol, care, potrivit specialiștilor, va avea loc din nou abia peste 80 de mii de ani.

„A fost prima oară când am văzut o cometă cu ochiul liber”

Imagini inedite au fost surprinse miercură seară și de locuitorii din Bucovina. Peste 100 de oameni s-au adunat în jurul telescopului, care a fost pus la îndemâna oamenilor de către un astroclub din Arad. Toți au urmărit cu sufletul la gură cometa numită Tsuchinshan Atlas.

Bărbat: „Nu mai vrem să așteptăm 80.000 de ani."

Băiat: „Eu am simțit un sentiment de fericire și de uimire deoarece a fost prima oara când am văzut o cometă cu ochiul liber”

Bărbat: „M-am simțit mic în tot centru ăsta mic, în colțul ăsta de univers vedem că mai sunt și alte obiecte pe lângă pământul nostru ce ne vizitează”, au spus aceștia, conform Pro TV.

Cei pasionați de fotografie au reușit să imortalizeze coada lungă și strălucitoare a cometei despre care specialiștii spun că străbate sistemul solar cu aproximativ 300.000 de km/ oră.

Bărbat: „Am fotografiat și cometa de acum câțiva ani și am zis că dacă tot am fotografiat-o și pe aia să nu o pierd nici pe asta. Plus că am prins-o și pe Haley în '97."

„Această cometă va reveni în apropierea Pământului peste 80.000 de ani”

Armand Popa, coordonatorul Astroclub Galaxis Arad transmite:

„Exista foarte multe comete pe cer, anual putem observa 10-15 comete, dar nu toate devin vizibile cu ochiul liber. Aceasta a devenit vizibila cu ochiul liber și este spectaculoasă și o face superspecială. Această cometă va reveni în apropierea Pământului peste 80.000 de ani.”

Românii prezenți la spectacol au putut admira corpul ceresc timp de 30 de minute. De exemplu, de pe Masivul Rarău, priveliștea a fost cu adevărat fabuloasă. În fotografiile surprinse se pot observa chiar și sateliții SpaceX.

De asemenea, astronomii susțin că această cometă a trecut prin preajma Soarelui pe data de 27 septembrie, urmând ca pe 12 octombrie să fie cel mai aproape de Pământ. Mai mult, corpul ceresc va mai putea fi admirat câteva zile, asta dacă vremea va fi favorabilă.

Mai multe