Ploaie de stele! Când și unde să vezi ploaia de meteoriți Orionide

În noaptea de 21 spre 22 octombrie un fenomen astronomic rar se va produce. Este vorba despre o ploaie de stele. Orionidele sunt asociate cu cometa Halley, iar denumirea lor provine de la punctul din care provin, numit punct radiant, care se află în constelația Orion

Orionidele, o ploaie de stele Foto: Shutterstock
Orionidele, o ploaie de stele Foto: Shutterstock

Ploaie de stele: 21 spre 22 octombrie

În luna octombrie va putea fi observat un fenomen astronomic inedit, Orionidele, o ploaie de stele care va atinge apogeul în noaptea de 21 spre 22 octombrie. Cei pasionați de fenomenele astronomice vor avea parte în această perioadă și de o eclipsă de Lună, dar și multe alte fenomene astronomice spectaculoase. 

 Orionidele se vor putea vedea după ora 1 noaptea, iar astronomii recomandă ieșirea în afara orașului. Privirea trebuie îndreptată către nord sau vest. Se vor vedea 10 stele căzătoare pe oră. Este punctul culminant și cea mai așteptată parte.

Ce sunt, de fapt, orionidele

Unii oameni consideră că Orionidele sunt cu atât mai speciale cu cât acești meteori sunt, de fapt, bucăți din cometa 1P/Halley, cunoscută sub numele de cometa Halley. Cometa trece pe lângă Pământ doar o dată la 75 - 76 de ani, dar această ploaie anuală oferă o compensație pentru cei care ar putea rata acest eveniment unic în viață.

În general, pot fi văzute, în medie, 30 de stele căzătoare pe oră, dar pot fi numai 10 sau chiar 60, în funcție de traiectoria planetei noastre și de bogăția norului de particule.

Observatorul Amiral Vasile Urseanu recomandă să observați Orionidele după miezul nopții până la răsăritul Soarelui interval în care constelația Orion se află deasupra orizontului, timp de minim o oră - cel mai bine trei ore.

Calendar fenomene astronomice până la final de 2023

21-22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20), 23 octombrie – Planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața), 3 noiembrie – Planeta Jupiter la opoziţie (vizibilă toată noaptea), 9 noiembrie – Ocultaţie Lună – Venus (fenomen vizibil pe timp de zi). 

13 noiembrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea), 17-18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15), 13-14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150),  22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
image
actualitate.net
image
actualitate.net